Accidentul vascular cerebral poate lovi pe oricine la orice varsta, desi este mult mai frecvent la persoanele cu varsta peste 60 de ani.
   
12 simptome ale unui accident vascular cerebral

Simptomele de accident vascular cerebral depind de partea creierului afectata de intreruperea alimentarii cu sange. Cunoscand semnele unui accident vascular cerebral poate insemna diferenta dintre a obtine asistenta medicala suficient de rapida pentru a preveni daunele grave si o viata de invaliditate.

1. Durerea pe o parte a fetei
Durerea brusca si inexplicabila pe o parte a fetei, a bratului, a piciorului sau a pieptului nu este tipica, dar nu este neobisnuita. Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptomele accidentului vascular cerebral atipice, deci mai bine sa fie in siguranta decat sa le para rau.
2. Viziunea neclara
Dificultatea brusca de a vedea clar, cum ar fi vederea incetosata sau dubla, incapacitatea de a va concentra ochiul (ochii) sau alte schimbari de vedere (in unul sau ambii ochi) pot semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultati de respiratie sau inghitire
Femeile pot prezenta diferite simptome de accident vascular cerebral decat barbatii. Avand dificultati de respiratie sau de inghitire sunt doua dintre acestea.

Si alte semne de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la femei: lesin, iritatie, halucinatii, greata sau varsaturi, dureri bruste, convulsii, sughituri.

4. Tremurat
Tremuratul instalat in maini este un simptom relativ neobisnuit, dar confirmat al infarctului cerebral – obstructia alimentarii cu sange a creierului.

5. Pierderea echilibrului
Ameteli subite, lipsa de coordonare sau pierderea echilibrului sunt simptome de accident vascular cerebral obisnuite si ar trebui luate in serios.

6. Mers cu dificultati
Amorteala subita sau furnicaturi oriunde in corp („bolduri si ace”) sau instabilitate si probleme cu mersul normal pot fi semne de accident vascular cerebral.
7. Paralizia faciala
Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorteala / slabiciune / paralizie subita a unei parti a fetei, bratului sau piciorului va poate spune ca un accident vascular cerebral este in desfasurare.

„Incercati sa va ridicati bratele peste cap in acelasi timp. Daca un brat incepe sa cada, este posibil sa aveti un accident vascular cerebral. In mod similar, o parte a gurii poate cadea cand incerci sa zambesti”, avertizeaza Clinica Mayo.

8. Cefalee
O durere de cap normala se simte ca o strangere surda a capului si apare fara alte simptome de accident vascular cerebral. O migrena este o durere ascutita, dureroasa, care este de obicei precedata de alte simptome. O durere brusca, ascutita, monstruoasa in cap – mai ales la cei mai tineri – poate fi un semn de accident vascular cerebral.

Femeile au mai multe sanse de a avea dureri de cap decat barbatii, in special cei care au in mod regulat migrene.

9. Confuzie
Daca sunteti pe punctul de a face ceva si deveniti brusc confuz, dezorientat, sau incapabil sa intelegeti si sa ganditi limpede, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.
10. Vertij
Ameteli sau dezechilibre nu sunt neaparat un semn de accident vascular cerebral; ametelile si dezechilibrele insotite de vertij sunt adesea simptome ale unui accident cerebral.

Vertijul este senzatia miscare sau rotire a incaperii fara ca noi sa ne miscam propriu zis, sau senzatia ca obiectele din mediul inconjurator se misca atunci cand sunt statice.

Vertijul in sine este adesea o chestiune simpla de dezechilibru in urechea interioara si poate fi vindecat cu manevra Epley sau alta ajustare fizica. Triumviratul este un motiv de ingrijorare pentru accident vascular cerebral.

Cand vine vorba de accident vascular cerebral stem, prognosticul este foarte bun:

Recuperarea dramatica de la un accident vascular cerebral este posibila. Deoarece accidentele vasculare cerebrale nu afecteaza de obicei capacitatea lingvistica, pacientul este capabil sa participe mai mult la terapia de reabilitare.

Cele mai multe deficite sunt legate de functiile motorii, nu cognitive. Vizibilitatea dubla si vertijul se rezolva frecvent dupa cateva saptamani de recuperare in cazul accidentelor vascular cerenrale usoare pana la moderate care afecteaza creierul”, scrie Asociatia Americana de Stroke.

11. Probleme de vorbire
Zona creierului care este cea mai responsabila pentru vorbire este adesea afectata de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbitul cu dificultati, sau probleme cu intelegerea comunicarii sunt frecvente atunci cand suferi un accident vascular cerebral.

12. Oboseala
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa simta oboseala, slabiciune, confuzie si schimbari in starea mentala brusca in timpul unui accident vascular cerebral.

  coral