News Flash:

A inceput Congresul National al Istoricilor Romani. Ioan Aurel Pop: "Se urmareste crearea generatiei Google, Facebook, a generatiei vanatorilor de Pokemoni" FOTO, VIDEO

26 August 2016
1526 Vizualizari | 1 Comentarii
Dan Berindei
Cea mai mare manifestare stiintifica din domeniul istoriei a inceput astazi la Cluj, unde sute de istorici au fost asteptati in cadrul unui eveniment organizat de catre Universitatea Babes Bolyai in parteneriat cu Academia Romana.

La evenimentul de deschidere care a avut loc astazi au participat Victor Spinei, vicepresedintele Academiei Romane, IPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului, academicianul Dumitru Protase, prorectorul Mihaela Lutas, dar si fostul ministru Vasile Puscas precum si seful scolii doctorale de Stiinte Politice si ale Comunicarii, prof. univ. Ilie Rad.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, a tinut discursul de inceput, anuntand ca "Organizam in aceste zile primul congres national al istoricilor romani, gandindu-ne si la traditia congreselor nationale de istorie si va reamintesc ca urmatorul va fi in anul 2020, pentru care ne pregatim. Comitetul nostru national al istoricilor romani este membru al acestui comitet international si putem sa ne impartasim gandurile, sa vedem unde am ajuns si incotro ne indreptam. Momentul este extraordinar, suntem in vara anului 2016, daca ne gandim la vara lui 1916 ne amintim ca se traiau momente exceptionale, unice in istoria acestui popor si eu imi amintesc de acei istorici care aveau sansa sa traiasca atunci si nu numai ca au scris, dar au si facut istorie si intre ei se afla in primul rand Nicolae Iorga, Vasile Goldis, Silviu Dragomir, canonicul Augustin Bunea, Gh. Bratianu, care a fost ranit pe front luptand pentru idealul unitatii nationale, la toti ne gandim astazi ca istorici care au scris si au facut in acelasi timp istorie. Chiar si pentru asta merita la 100 de ani sa-i pretuim. "

"Anul 1916 a marcat de fapt punctul nodal care a condus apoi la posibilitatea infaptuirii Unirii pentru ca implicarea Romaniei in razboi in noaptea dinspre 14 spre 15 august a insemnat de fapt inceputul marelui elan pentru unitate nationala a fost un inceput si sfarsit in acelasi timp, sfarsitul unor incercari grele si inceputul infaptuirii acestui ideal despre care va spuneam. Nu vreau sa spun in acest cuvant decat cateva cuvinte care s-au rostit in vara lui 1916 si care au ramas un memento pentru noi, pentru viitor, pentru ceea ce dorim sa facem ca istorici, de data asta ca istorici care scriu de istorie. Ati bagat de seama cand ati urcat treptele acestei venerabile institutii ca de o parte si de alta a holului central, figureaza busturile regilor intregiuitori: regele Ferdinand si regina Maria. Va amintiti de asemenea ca in Consiliul de Coroana in 14 august 1916, cand regele a anuntat decizia pe care o luase au fost discutii si dispute, cum era firesc sa fie, si reprezentul poate al celui vehement dintre partidele germanofile, marele intelectual Petre Carp a proferat vorbe grele si la adresa regelui si la adresa celor care sustineau alianta cu Antanta. Au fost publicate toate si comentate", a mai adaugat Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB a adus si o critica societatii moderne, care isi transforma membrii in indivizi limitati, usor de manipulat.  „Se urmareste crearea unor oameni limitati, a unor roboti, marionete, care sa poate fi manipulati in societate, la vot. Ei sunt generatia Google, Facebook, generatia SMS, generatia vanatorilor de Pokemoni. Elita generatiei lor este dezorientata, este abulica", a mai declarat acesta.

La eveniment a participat si istoricul Dan Berindei, membru al Academiei Romane, care a tinut un discurs cu titlul "Menirea Istorie", in care a discutat despre importanta istoricului in societatea contemporana si despre tinuta sa morala.

 

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Congresul_National_al_Istoricilor

Galerie Video


victor spinei dumitru protase mihaela lutas vasile puscas ilie rad
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Nu conteaza  | #20910
Stimate domn, care aparati cu atata indarjire istoria si trecutul, cum se face ca tineti sub aripa dv. un medievist fara cunostinte de chirilica, dl. Luca, dar si pe altii.
Mi se pare mie sau sustineti pe cine doriti si cine va place?
Daca iubiti atat de mult istoria de ce nu l-ati pus pe baietelul dv., Luca, sa invete ,,docomentele"?
Si de tot spuneti de amatorism?
Amatorismul e doar atunci cand vreti dv!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044839 (s)