Ani la rand am crezut ca sunt sotul pe care si-l dorea Patricia si am fost socat cand, cotrobaind prin computerul ei, am aflat ca avusese o aventura cu un instructor de dans. Habar n-aveam ca ea lasase intentionat toate dovezile la vedere, ca sa le gasesc eu si, astfel, sa-mi arate ca are nevoie de dragostea mea!

Sunt casatorit de 24 de ani cu Patricia, femeia vietii mele. Avem doi copii: Ni-codim, care are 22 de ani, si Iarina, care tocmai a implinit 20. Pana acum cateva luni, am fost convins ca sunt cel mai fericit om din lume si ca eu si Patricia avem o casnicie ideala, perfecta.

Eu am o firma de IT, care merge foarte bine, in pofida crizei care a dus multe firme la faliment, iar Patricia lucreaza ca redactor la o revista pentru femei. Cred ca meseria i se potriveste manusa, pentru ca a terminat Psihologia si are o rubrica in care le da sfaturi tinerelor sau mai putin tinerelor cititoare, iar dupa-amiaza da consultatii intr-un cabinet de psihoterapie. Avem o viata echilibrata si ne intelegem de minune cu cei doi copii ai nostri, pentru ca am incercat intotdeauna sa le fim si prieteni, nu doar parinti. Sigur ca mai apar si unele mici discutii, ca in viata oricarei familii, dar certurile noastre sunt minore si dispar fara sa lase urme… Sau cel putin, asa am crezut.

Patricia pleaca uneori in deplasari, se intalneste cu unele dintre cititoare sau ofera sedinte gratuite de psihoterapie persoanelor care nu-si pot permite sa plateasca o consultatie. Avem, mai exact aveam, o viata plina de satisfactii si impliniri.

Acum, cand va scriu, mi se pare ridicol modul in care vedeam eu pana nu de mult lucrurile. si am sa va spun de ce. intr-o seara, cand sotia mea era plecata in deplasare, nu stiu ce mi-a venit sa deschid calculatorul de acasa. Ea are si un laptop, pe care-l poarta tot timpul cu ea, dar are si un PC pe care lucreaza uneori. Suntem doi oameni care au… au avut incredere unul in celalalt, asa ca nu a fost o problema accesul in calculatorul ei.

Am gasit o multime de articole scrise de ea pe vremea cand isi pregatea doctoratul, ciorne ale cartii la care lucra de cativa ani, dar si un folder intitulat pur si simplu Patricia. Curiozitatea a fost mult mai puternica decat ma asteptam. M-am intrebat daca as putea gasi acolo lucruri pe care sotia mea nu mi le-a marturisit, pentru ca fiecare dintre noi are, totusi, micile lui secrete, pe care nu le dezvaluie nimanui. Am deschis folderul si am constatat ca erau multe fisiere cu poze, scrisori si un fel de jurnal al Patriciei.

Mi-am petrecut toata noaptea citind si privind fotografii-le. Desi nu mi-a venit sa cred si n-as fi crezut-o pe sotia mea in stare de asa ceva, Patricia avusese o relatie cu un barbat, adica ma inselase. Scrisorile pe care le primise de la acel iubit contineau detalii foarte intime ale relatiei lor, iar fotografiile erau… compromitatoare, ca sa zic asa. N-am inteles niciodata de ce simt oamenii nevoia sa se fotografieze goi sau facand dragoste.

O furie ingrozitoare a pus stapanire pe mine. Spre dimineata, cand revedeam pentru a nu stiu cata oara pozele, a intrat fiica mea in camera si m-a intrebat indignata:

— Tata, ce cauti in calculatorul mamei? Tu nu obisnuiesti sa faci asa ceva! Nu m-am putut abtine si am invitat-o sa priveasca fotografiile. — Vrei sa spui ca mama… are un amant? Nu pot sa cred asa ceva! Cine stie ce inseamna toate astea?! — Vrei sa citesti si scrisorile? — De ce tii neaparat sa-ti faci rau, tata? — Ce nu i-am oferit eu de a simtit nevoia sa-mi faca una ca asta? — Vrei sa fiu sincera cu tine, tata? — Chiar te rog. Ce i-a lipsit mamei tale de cand suntem impreuna? — Tandretea, tata… Caldura si dragostea sotului ei. — Ce tot spui? Crezi ca n-o iubesc destul? Nu i-am spus-o indeajuns de des?

— Ba da, tata, stiu ca o iubesti, dar… chiar si in relatiile cu noi ai fost intotdeauna foarte retinut, prea retinut. Tu nu ne-ai luat in brate decat de cateva ori pe an, de ziua noastra si de sarbatori. in rest, dragostea ta trebuie subinteleasa.

Unii oameni simt nevoia sa fie stransi in brate, sa li se dovedeasca tot timpul ca sunt iubiti, pentru ca sunt mai fragili si au nevoie de confirmari. stii de unde stiu asta? De la prietenul meu, Damian. Eu seman cu tine, tata. Damian imi reproseaza tot timpul ca nu-l fac sa simta ca il iubesc cu adevarat. Poate ca acelasi lucru s-a intamplat si in cazul vostru, iar mama a intalnit, la un moment dat, un barbat care a stiut sa fie asa cum si-ar fi dorit ea sa fii tu. Nici nu cred ca e de condamnat.

— Sigur ca voi, femeile, stiti sa va luati intotdeauna apararea… Eu de ce n-am simtit niciodata nevoia s-o insel pe mama ta? Crezi ca n-as fi avut ocazia s-o fac? Am avut destule oferte, dar nu m-a interesat sa experimentez relatii noi, pentru ca eu am iubit-o si o iubesc numai pe ea. Iar acum, cred ca as fi in stare sa-i omor pe amandoi! Ma simt ingrozitor de umilit… N-ai cum sa ma intelegi, crede-ma. Trebuie sa aflu cine e individul asta si sa ma duc sa ma intalnesc cu el.

— Tata, nu face o asemenea prostie, poate totul s-a terminat si ii faci rau mamei! Poate ca, intr-o zi, are sa-ti spuna singura, mai asteapta… — Scrisorile si fotografiile sunt de acum cativa ani. — inseamna ca a fost ceva trecator si s-a terminat. incearca sa uiti, nu mai zgandari lucrurile. — Nu pot face asta. E peste puterile mele. Trebuie sa-l cunosc, sa vad ce avea omul asta in plus fata de mine.

— Esti nebun, tata! Las-o balta, te rog! — Nu pot, mai bine m-ai ajuta! — si ce sa fac? — Am sa incerc sa aflu, prin metodele mele, cine este tipul si unde sta. Poate incerci tu sa intri in vorba cu el dupa aceea, sa vedem ce putem afla…

— Tata, de ce vrei sa te cobori in ase-menea hal? Ce o sa-i spunem mamei? N-o sa ne ierte, nu-ti dai seama? — Ma ajuti sau nu?

Biata mea fata ce putea sa faca? Eram tatal ei si, in sinea ei, imi dadea probabil dreptate. Iarina imi seamana, intr-adevar, foarte mult. intre noi e o legatura foarte puternica. Ne iubeste la fel de mult pe amandoi, dar, atunci cand se mai ciondaneste cu maica-sa, vine la mine sa ne sfatuim.

Am reusit sa aflu, pe cai nu tocmai ortodoxe, numele si adresa individului respectiv. Am anuntat la birou ca lipsesc si m-am dus cu Iarina la el, sa vedem ce putem face. Iarina a intrat in vorba cu o vecina din blocul unde locuia personajul nostru si a aflat ca este instructor de dans, ca preda la o scoala de dans anume si ne-a dat adresa.

Femeia era foarte guraliva, asa ca Iarina a aflat o multime de detalii despre barbatul care existase in viata sotiei mele. Era divortat, nu avea copii, era cam fustangiu si ii placeau in special femeile mai in varsta ca el, iar unele ii faceau cadouri destul de consistente.

— Dumnezeule, vrei sa spui ca mama ta m-a inselat cu un… gigolo? Cu un barbat care traieste din banii femeilor cu care se culca? Nu se poate asa ceva!

— Lasa-ma, tata, ma duc eu acolo sa-l cunosc, n-are rost sa vii si tu… Ma inscriu la un curs de dans, ma prefac interesata de el si poate il pot trage de limba, sa aflu ceva concret.

Iarina s-a inscris la un curs de dansuri latino, fara sa stie iubitul ei, care era cam gelos. intre timp, Patricia se intorsese acasa, iar eu am reusit cu greu sa ma stapanesc, sa nu izbucnesc.

N-am mai avut rabdare sa astept, asa ca m-am inscris si eu la cursurile lui Narcis (ce nume, probabil ca el si-l alesese, nu cred ca putea sa-l cheme chiar asa!). De felul meu, sunt cam impiedicat. Prin urmare, profesorul meu trebuia sa-mi acorde foarte multa atentie. As putea spune chiar ca ne-am imprietenit si i-am spus Iarinei sa renunte, sa ma lase pe mine, ca ma descurc. L-am invitat pe profesorul meu de cateva ori, dupa ore, sa bem ceva, sa vorbim ca intre barbati; am inceput sa-i cer sfaturi despre cum ar trebui sa ma port cu femeile, pretextand ca eu nu am deloc succes la femei, iar el nu s-a lasat prea mult rugat. Mi-a povestit cu lux de amanunte despre cateva relatii pe care le-a avut cu femei maritate si mai in varsta decat el, care aveau sotii prea ocupati sa faca bani, ca sa le bage in seama, iar ele se simteau neglijate.

— Nici nu-ti imaginezi cate femei din astea am cunoscut de cand lucrez aici! Am fost sportiv de performanta, am avut un accident si a trebuit sa renunt la competitii, iar cineva m-a sfatuit sa deschid scoala asta de dans. A fost cel mai bun lucru pe care l-am facut in viata mea, crede-ma. Femeile sunt atrase aici ca ursul de miere. Iar eu stiu ce sa le ofer sa nu se mai simta singure. Cele care isi per-mit ma ajuta, eu nu cer nimic nimanui. Am avut chiar o eleva care lucra la o revista pentru femei si mi-a facut reclama in ea. Era o femeie cu totul deosebita. Am cunoscut-o acum cativa ani.

Am simtit, dintr-odata, ca ma cuprinde furia, mi-era teama sa nu-mi povesteasca cine stie ce detalii despre relatia lui cu sotia mea. Dar n-a facut-o. A laudat-o foarte mult pe Patricia si mi-a spus ca i s-a parut o femeie nefericita, desi avea toate datele sa nu fie asa.

— Femeile sunt niste fiinte foarte complicate, sa stii. Patricia era maritata cu un barbat pe care-l iubea foarte mult, aveau impreuna doi copii, dar ea, apropiindu-se de 40 ani, incepuse sa se teama ca imbatraneste si simtea nevoia ca cineva sa-i spuna ca e frumoasa, simtea nevoia sa fie tinuta in brate si alin-tata, iar sotul ei era convins ca, daca au de toate si nu le lipseste nimic, e de ajuns sa fie fericiti. Nu degeaba se spune ca banii nu aduc fericirea, sa stii. Femeia asta nu ducea lipsa de nimic, decat de dragoste. Sotul ei o iubea in felul lui, dar credea ca nu trebuie sa i-o mai spuna, dupa atatia ani, ca e de la sine inteles.

— De ce v-ati despartit? — Se simtea prea vinovata fata de sotul ei, fata de copii. ii era frica sa fie fericita. imi pare rau ca n-am avut ocazia sa-l cunosc pe acest om, as fi stiut ce sa-i spun. L-as fi luat de guler si l-as fi trezit la viata. Sa ai langa tine o femeie atat de frumoasa si sa nu stii sa te bucuri de ea, e pacat, zau asa!

Am vrut sa-i spun: „Hai, ia-ma de guler, eu sunt sotul ei!”, dar am tacut. Am continuat sa ma duc la cursuri si sa stau de vorba cu Narcis. Mi-a povestit, treptat, toata viata lui. Era copilul unor oameni sarmani, plecase de mic de acasa, fusese baiat de mingi la un teren de tenis, pe urma se apucase de atletism si obtinuse rezultate bune, fiind foarte aproape sa ajunga olimpic, numai ca un accident stupid i-a curmat cariera. A fost disperat, dar un fost profesor l-a imprumutat cu bani si l-a sfatuit sa-si deschida scoala aceea de dans, iar de atunci a inceput sa-i mearga tot mai bine. Uneori, treceau zile intregi si nici nu o pomenea pe Patricia, alteori vorbea ore intregi despre ea. Patricia ii tinuse loc de mama, de iubita, de familie. ii daruise toata caldura pe care nu mai avea cui s-o daruiasca, pentru ca eu eram prea preocupat sa-mi tin afacerea pe linia de plutire, iar copiii aveau viata lor.

Am obtinut, in cele din urma, diploma de absolvire a cursului de dans, ajunse-sem sa fiu unul dintre cei mai buni. Iarina era foarte mandra de mine, si-a invitat si iubitul la serbarea de sfarsit de curs. Tocmai cand dansam cu una dintre colege, am vazut-o intrand pe usa pe Patricia. Narcis s-a repezit la ea si a imbratisat-o. Mi-am dat seama ca Iarina o invitase. Dupa ce am terminat dansul, Narcis a vrut sa-mi faca cunostinta cu Patricia.

— Uite, ea este femeia despre care ti-am tot vorbit! mi-a spus, entuziasmat. Patricia s-a uitat lung la mine si m-a intrebat doar atat: — Acum esti multumit? Ai aflat tot ce te interesa? — Va cunoasteti? a intrebat Narcis, uluit. — Da, am raspuns eu, e sotia mea. Am crezut ca o sa lesine.

— De ce nu m-ai intrebat pe mine? De ce esti atat de las? m-a intrebat Patricia. Astept de mult sa umbli in calculatorul meu si sa dai peste toate astea. Am sperat ca poate asa o sa te trezesti. Ascult zi de zi tot felul de oameni vorbindu-mi despre nefericirea lor, despre dezamagirile lor, despre vietile lor prea goale… De multe ori, am fost tentata sa le spun, cand imi cereau sfaturi, ca eu sunt si mai nefericita decat ei si habar n-am ce sfaturi sa le dau. Da, baiatul asta mi-a daruit, in cateva luni de zile, ceea ce au am asteptat intotdeauna de la tine. Tu insa ai incetat sa ne mai auzi de la un moment dat si pe mine, si pe copii. De parca ai trai intr-o lume numai a ta. Trezeste-te, dragul meu, altfel n-ai sa ne mai gasesti langa tine.

Sotia mea a plecat sa stea o vreme cu parintii ei. Iarina m-a sfatuit s-o las in pace si sa ma gandesc cum sa fac s-o recuceresc. Pana nu e prea tarziu. Mi-am dat seama ca Patricia si Iarina au dreptate, ca, in ultimii ani, desi am crezut ca le sunt aproape, n-am facut altceva decat sa ma gandesc la mine, fara sa-mi pese daca binele meu e si binele lor. Mi-am luat concediu si acum incerc sa-mi amintesc cum eram eu cand s-a indragostit Patricia de mine si sa redevin acelasi om. Daca pot face asta, inseamna ca tot greul a trecut. coral