News Flash:

Adrian Gurzau: Mai exista legi date in interesul infractorilor

18 Martie 2014
1098 Vizualizari | 0 Comentarii
In cazuri de plagiat comunitatile profesionale trebuie sa aiba dreptul sa riposteze pentru a-si prezerva calitatea profesionala

In legatura cu plagiatul lui Victor Viorel Ponta, este normal ca societatea sa actionez si sa ceara condamnarea hotului. Plagiatul nu este numai un furt intelectual. El produce daune societatii pe mai multe paliere: de la inducerea ideii ca morala nu mai conteaza si ca este important sa iti atingi scopurile indiferent de mijloace, pana la prejudicii de ordin material – la bugetul statului, ca, din plagiat, Victor Viorel Ponta a beneficiat de bani in plus dintr-un doctorat fals si obtinerea unor onoruri nemeritate. La care se adauga prejudiciile morale aduse celor carora, prin furt, Victor Viorel Ponta le-a uzurpat locul in societatea academica.

Judecatorii nu au judecat daca Victor Viorel Ponta este un hot sau nu, ci au respins contestatia la solutia de clasare a dosarului pornit la plangerea lui Adrian Paphagi si colegii sai. Judecatorii au decis ca plangerea este inadmisibila, din cauza faptului ca cei trei reclamanti nu aveau calitatea procesuala sa faca o astfel de plangere. Din pacate inca mai exista astfel de legi in Romania date in interesul infractorilor. Daca nu exista o plangere din partea celor prejudiciati, nu exista nici raspundere penala. Iar daca cei prejudiciati nu dau doi bani pe reputatia lor, judecatorii ce sa faca? Ei nu au calitatea de a se auto-sesiza.

Citeste si: Adrian Gurzau: Numai impreuna putem opri robinetul scumpirilor!

Daca legea era facuta impotriva unor astfel de fapte precum plagiatul, ar fi cuprins prevederea prejudiciului adus comunitatii profesionale si posibilitatea ca aceasta sa se constituie parte vatamata si sa-i actioneze pe impostori in judecata pentru a le stopa macar cariera academica falsa. Dar legea nu prevede asa ceva. Este clar ca legea trebuie sa sufere o imbunatatire in acest sens. Deci se impune modificarea legii in acest sens: in astfel de cazuri, comunitatile profesionale sa aiba dreptul sa riposteze pentru a-si prezerva calitatea profesionala.

Citeste si: Interpelare catre Victor Viorel Ponta, Gabriel Oprea, catre Liviu Maior si Teodor Melescanu

Pana atunci, ma framanta urmatorul lucru: de ce autorii din care a plagiat Victor Viorel Ponta nu reclama furtul? Avem asa: Ion Diaconu, fost ambasador, Vasile Cretu, fost magistrat militar si profesor de drept la Universitatea Spiru Haret, autorul volumului ”Drept Penal International”, din care s-au copiat vreo 40 de pagini; Victor Duculescu, din care s-au copiat bucati dintr-o prefata scrisa pentru lucrarea ”Curtea Penala Internationala, istorie si realitate” a lui Dumitru Diaconu; – Dumitru Diaconu, cu pasaje copiate din lucrarea “Curtea Penala Internationala, istorie si realitate”.

Noi plecam de la ipoteza ca autorii copiati au fost originali in demersul lor. Numai ca atitudinea lor suspecta in acest caz (au fost furati!), daca nu denota servilism si frica in fata functiei detinute vremelnic de catre Victor Viorel Ponta, precum si acceptarea hotiei ca mod de viata, poate insemna si altceva: poate ca hotii nu pot striga la rindul lor “hotii”… Poate avem de-a face in cazul lui Victor Viorel Ponta cu un hot al hotilor. Pana la proba contrarie pot sa cred inclusiv acest lucru si chiar sa il afirm.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

plagiat furt intelectual plagiatul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1057 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021756 (s)