News Flash:

Adrian Oros: In ultima zi de guvernare, PSD a mai dat o lovitura de 194 milioane de euro directionand bani europeni inspre anumite entitati

21 Noiembrie 2015
1351 Vizualizari | 3 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 0.0000 RON (0.0000)
USD: 0.0000 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Adrian Oros
Deputatul clujean Adrian Oros a remis pe adresa redactiei Buna Ziua Cluj un comunicat de presa, pe care il redam in cele ce urmeaza: 

“In ultima zi de guvernare, PSD prin  Ministerul Agriculturii si Autoritatea de Management pentru PNDR, a mai dat o lovitura de 194 milioane de euro directionand bani europeni  inspre anumite entitati.
Lipsa de profesionalism si transparenta a celor de la AFIR ne duce cu gandul la coruptie si frauda. Miza de aceasta data sunt proiecte in valoare nominala de 1.000.000 de Euro (nerambursabili in procent de 100%) pentru proiecte de infrastructura rutiera in cadrul competitiei lansate prin PNDR pe Submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”. 
Ministerul Agriculturii si Autoritatea de Management pentru PNDR, schimba astfel,  din nou regulile in timpul jocului.
Regula depunerii de proiecte prin PNDR SubMasura 7.2 a fost stabilita de catre  Minister si Autoritatea de Management prin documentele aprobate si facute publice, PNDR 2014-2020, Ghidul Solicitantului, Anuntul de lansare sesiune, documente publice care se regasesc pe site-ul AFIR si MADR.
Au fost alocati 194  milioane de euro pentru aceasta sesiune. A inceput inscrierea de proiecte in data de 24.09.2015. S-au putut inscrie proiecte indiferent de punctaj. Sistemul informatic a contorizat valoric doar proiectele cu punctaj peste pragul de calitate al lunii, respectiv peste 60 de puncte in luna octombrie. Regula a fost ca sesiunea se opreste cand proiectele depuse cu punctaj peste pragul de calitate depasesc 120% din suma alocata, respectiv plafonul de 232.800.000 euro. Sesiunea s-a oprit sambata 31.10.2015 pentru comunele din zona montana si vineri 30.10.2015 pentru comunele din restul teritoriului. Sistemul s-a oprit in mod corect cand proiectele de peste 60 de puncte inscrise au atins ca valoare cumulata plafonul de 120% din suma alocata.La acest moment in sistem existau inscrise proiecte de peste 60 puncte care cumulat acopereau valoarea alocata, si proiecte sub 60 de puncte a caror valoare cumulata nu poate fi estimata, intrucat aceasta nu a fost contorizata de sistemul informatic.
In data de 03.11,  Ministerul Agriculturii s-a intrunit intr-o videoconferinta pentru emiterea unui ordin de ministru prin care modifica regulile stabilite initial. S-a hotarat redeschiderea sesiunii si mentinerea acesteia deschisa pana in data de 18.12.2015. S-a incercat adoptarea acestui ordin de ministru in data de 03.11.2015 stiindu-se probabil ca in 04.11.2015 guvernul va demisiona. Aceasta a fost prima incercare de a crea o parghie care sa permita modificarea regulilor in timpul jocului, prin care sa fie favorizati alti potentiali beneficiari decat cei inscrisiin competitie in baza regulilor stabilite initial.
Se pare ca prima abordare nu a fost suficienta. Cei care au interesul de a introduce si alte proiecte in competitie trebuiau sa rezolve si problema alocarilor financiare in sistemul informatic al AFIR. In momentul de fata in sistemul informatic, pe Submasura 7.2 –infrastructura rutiera,  nu exista alocari financiare care sa permita inscrierea de noi proiecte. 
Pentru a reglementa aceasta asa zisa “problema” pentru cei care urmeaza sa fie favorizati, s-au instituit ceea ce numesc reprezentantii AFIR „masuri reparatorii”. 
In data de 13.11.2015, s-a publicat o Informare de Presa pe site-ul AFIR , promovata cu titlul de „veste buna” pe pagina de facebook a AFIR, prin care se anunta o „actualizare” a valorii disponibile pentru acest tip de proiecte, fara modificarea valorii alocate. 
Comunicatul de presa este incalcit si alambicat si te duce cu gandul la alocarea unei sume de bani suplimentare pentru proiectele care din cauza unor erori ale sistemului informatic nu au putut fi inscrise. In realitate, se vorbeste despre alocarea acelorasi sume, pentru niste proiecte inca neinscrise, defavorizarea celor care si-au inscris proiectele corect in timpul competitiei si favorizarea concurentei neloiale. 
In acest context, singura explicatie pentru acesta masura „ reparatorie” , instituita fara fi facute publice documente oficiale, este directionarea banilor europeni inspre entitati care din lipsa capacitatii de a realiza proiecte finantabile intr-un interval de timp prestabilit,  sau din obisnuinta de a castiga finantari in spatele usilor inchise, nu au intrat in competitia lansata initial.
Care sunt repercusiunile acestei „masuri reparatorii” pentru restul participantilor de buna credinta, respectiv pentru cei care si-au inscris proiectele in mod corect? Pentru acestia inseamna din nou: schimbarea regulilor in timpul jocului, decizii aprobate in spatele unor usi inchise ,lipsa de transparenta,  lipsa de profesionalism , concurenta neloiala creata prin incalcarea legii neexistand un act legislativ publicat in Monitorul Oficial, care poate modifica un Ordin de Ministru.
„Informarea de presa” prin care practic AFIR relanseaza o sesiune de depunere proiecte oprita prin epuizarea fondurilor alocate, este total lipsita de transparenta si ridica o multime de intrebari. Schimbarea regulilor in acest caz realizata doar printr-o „Informare de presa”, incalca toate cele mentionate mai sus de reprezentantii AFIR.
Modul netransparent in care AFIR intentioneaza sa ia aceasta masura „reparatorie” este o continuare si confirmare a lipsei de transparenta pe care aceasta institutie a avut-o in timpul guvernarii Ponta. 
Aici doresc sa subliniez faptul ca pe site-ul MADR, de la deschiderea primelor apeluri de proiecte pentru beneficiari privati, saptamanal a fost publicata „Situatia proiectelor depuse raportata la Masuri, Submasuri, Sume alocate, Sume disponibile, intervale de timp. In aceasta situatie se prezinta in timp real numarul de proiecte depuse, centralizate dupa punctaje si valori. Dupa lansarea sesiunilor pentru beneficiarii publici, aceasta informare nu a mai avut loc, ultima Situatie a proiectelor depuse fiind cea de la data de 02.10.2015.
Lipsa de transparenta aparuta odata cu lansarea sesiunilor pentru beneficiari publici, corelata acum cu „masurile reparatorii” ce se doresc a se lua, ne duce cu gandul la tentative de manipulare frauduloasa a sistemului si implicit a fondurilor europene. “, arata Adrian Oros
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

deputatul adrian oros comunicat pndr
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Negru Vasilica  | #17849
Lucrezi part-time si castigi suplimentar! Posibilitatile sunt nelimitate! De acum nu vei mai avea probleme cu banii! Aici vei gasi un mediu prietenos, o echipa entuziasta si un sistem care sa-ti aduca mult doritele castiguri! Totul e sa ai calculator, conexiune la internet si circa doua ore libere pe zi! Cere acum mai multe detalii la adresa de email:
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031120 (s)