Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat duminica seara cat va mai dura criza produsa de coronavirus si cat vom mai sta in case. Daca romanii vor respecta masurile de ordonanta, situatia se va remedia.

Cat va mai dura starea de urgenta?

Potrivit managerului Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, starea de urgenta va mai dura aproximativ 8 saptamani, adica pana pe 6 iunie 2020. Varful incidentei va avea loc pe 15 mai.

”15 mai inseamna varf al incidentei. Eu spun ca avem nevoie de inca opt saptamani pentru a rezolva problema” a zis Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, Streinu Cercel a precizat ca singura solutie pentru a scurta timpul restrictiilor este adoptarea unora mult mai drastice, pentru ca cetatenii romani sa le indeplineasca.

„Trebuie sa aplicam un plan de masuri in forta. Daca tinem planul de masuri actual, terminam in 8 saptamani incepand de maine ”a mai spus Streinu Cercel.

Restrictiile, prelungite cu inca o luna

Secretarul de stat, Raed Arafat a sustinut ca starea de urgenta ar putea fi prelungita cu inca o luna in tara.

Potrivit acestuia, masura ar putea fi luata in cursul saptamanii viitoare, deoarece Romania va ajunge la data limitarii starii de urgenta.

Pe 16 martie, Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea starii de urgenta in Romania pe o perioada de 30 de zile.

Seful DSU, a subliniat faptul ca starea critica poate urca, cobora sau ambele cazuri pot ramane constante. Presedintele Romaniei si prim-ministrul, Ludovic Orban le cere romanilor sa fie responsabili si sa respecte masurile de ordonanta pentru a nu mai pune in pericol si alte vieti.
Noi focare in Romania

Autoritatile sunt cea mai importanta echipa pentru cetatenii romani la momentul actual. Daca societatea nu va respecta restrictiile, Romania se va confrunta cu focare mult mai periculoase pe care autoritatile nu vor reusi sa le controleze, sustine Raed Arafat.

Arafat mentioneaza ca romanii ar trebui sa aiba de invatat din aceasta situatie si sa fie mult mai responsabili cu sanatatea lor si a familiilor lor.

Intrebat daca numarul cazurilor infectate si decedate va creste in Romania, secretarul de stat a precizat ca acest lucru cu siguranta va avea loc.

Nightwhisper

”Crestere de numar de cazuri, fara discutie va fi. Decese, din pacate vor fi. Sa va dau cifre, nu voi face niciodata, chiar daca circula estimari. Estimarile raman estimari. Este posibil ca, daca intarziem unele masuri, cifra sa creasca mai repede. Pana acum am crescut destul de lin. Acum sa vedem ce va fi. Masuri s-au luat, avem semnale ca nu toata lumea respecta masurile, asta e cel mai grav”, a spus Raed Arafat. coral