Agresorii jandarmeritei Stefania Nistor au fost pusi in libertate! Judecatorii au stabilit ca inculpatii, patru la numar, sa nu mai fie retinuti la domiciliu, ci sa fie trecuti sub control judiciar.

Pe 10 august 2018, Stefania Nistor a fost ranita la mitingul Diasporei, care a avut loc in Piata Victoriei. Jandarmerita a ajuns la spital, dar nu a suferit o fractura a coloanei cervicale, asa cum superiorii ei, initial, au anuntat. A ramas, insa, cu multiple traumatisme la nivelul capului si corpului, in urma loviturilor repetate. De asemenea, unul dintre agresori i-a luat si pistolul!

Politia a stabilit, ulterior, ca Stefania Nistor a fost atacata de patru indivizi. Ilie Laurentiu Gabriel, Tanase Claudiu Florentin, Dobre Claudiu Mihai si Cojoaca Ionut Liviu au fost retinuti, iar instanta i-a plasat in arest la domiciliu. Cei patru huligani nu s-au impacat cu decizia, pe care au contestat-o la Judecatoria Sectorului 1. Care le-a dat, surprinzator, castig de cauza.

Ce interdictii a stabilit instanta pentru inculpati

Magistratii au decis sa-i puna in libertate pe agresorii jandarmeritei Stefania Nistor. Dar Ilie Laurentiu Gabriel, Tanase Claudiu Florentin, Dobre Claudiu Mihai si Cojoaca Ionut Liviu sunt obligati sa respecte anumite conditii daca nu doresc sa aiba probleme si mai serioase cu legea.

“Dispune inlocuirea masurii preventive a arestului la domiciliu dispusa fata de inculpatii Ilie Laurentiu Gabriel, Tanase Claudiu Florentin, Dobre Claudiu Mihai si Cojoaca Ionut Liviu cu masura preventiva a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile.

In baza art. 215 alin. (1) C.pr.pen. pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii vor trebui sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;

b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la sectia de politie desemnata cu supravegherea masurii, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati;

In baza art. 215 alin. (2) C.pr.pen., impune inculpatilor ca pe timpul controlului judiciar sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata;

b) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;

c) sa nu se apropie de persoanele vatamate Nistor Stefania si Felega Cristian sau de membrii de familie ai acestora, de ceilalti inculpati si de martorii din dosarul cauzei si sa nu comunice cu acestia, in mod direct sau indirect.

In baza art. 215 alin. (3) C.pr.pen., atrage atentia inculpatilor ca in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau cu masura arestarii preventive.

In baza art. 215 alin. (4) C.pr.pen., desemneaza structura de politie in circumscriptia careia locuiesc inculpatii, cu supravegherea respectarii de catre acestia a obligatiilor care le revin pe durata controlului judiciar”, au decis magistratii de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Decizia poate fi, insa, contestata.

“S-ar fi vrut sa ies in scaun cu rotile ca sa impresionez?”

La finalul lunii septembrie, Stefania Nistor a facut primele declaratii cu privire la clipele pe care l-a trait la mitingul Diasporei.

”Eram loviti cu sete, cu salbaticie, in ciuda faptului ca-i rugam sa se opreasca. Mi-a fost frica pentru viata mea. Am avut vanatai, hematoame. Am simtit ca ma cautau de pistol, am simtit mainile care ma pipaiau in zona soldului. Din instinct, am incercat sa-mi protejez capul, pentru ca nu mai aveam casca, mi-au smuls-o cand eram jos.

Am ajuns langa un gard. Nu pot sa spun cand mi-au luat pistolul. Acel pistol punea in pericol viata tuturor, fortelor de ordine si protestatarilor. Cand am ajuns la ambulanta, nu-mi simteam picioarele si avem o durere in zona cervicala. Sunt suspectati medicii care m-au ingrijit. Chiar s-ar fi bucurat cineva sa am coloana rupta?

Parintii mei se uitau la televizor, stiau ca sunt de serviciu, au vazut cum si cand am fost lovita. Acest lucru m-a durut cel mai tare.  Am vorbit cu mama mea inainte cu cateva minute de ceea ce s-a intamplat, i-am zis ca sunt bine. Mama mea are probleme de sanatate, am vrut sa evit sa afle, dar a vazut la televizor. Ma aflam intr-o stare puternica de tulburare. I-am intrebat pe colegii mei unde m-ati dus, dar aceasta era misiunea.

Din cate stiu eu, nu se poate refuza un apel pe 112. Ce s-ar fi vrut, sa ies in scaun cu rotile ca sa impresionez? Am iesit din spital cum ma simteam, bucuroasa la gandul ca merg sa-mi imbratisez rudele si prietenii. Nu m-am gandit niciodata ca voi fi pusa intr-o situatie atat de grava. Consider ca atacul a fost o ura declansata impotriva unui om in uniforma, iar legea e clara”, spunea, anul trecut, jandarmerita Stefania. coral