News Flash:

Ai mancat-o aproape zilnic, dar nu ai stiut cel mai IMPORTANT lucru! ITI FACE RAU! ADEVARUL despre CIORBA romanilor!

25 Octombrie 2016
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
ciorba
Ciorba, preparatul traditional romanesc cu miros de copilarie, poate sa isi faca loc in viata noastra moderna si agitata si sa ne fie o prietena de nadejde daca stim cateva lucruri despre ea si o folosim in avantajul nostru.

Cum ne alegem ciorba potrivita?

Ciorba clasica este un amestec bogat ca si consistenta si este alcatuita din: apa, legume - radacinoase traditionale (morcov, telina, patrunjel), legume proaspete de sezon (dovlecel, rosii, fasole pastai verde sau galbena, varza, cartof etc.) sau leguminoase (fasole boabe, mazare, linte, naut) si, optional, proteine animale (carne, peste, ou sau smantana).


Ciorba care poate fi consumata la orice ora din zi!

O ciorba cu un continut predominant de radacinoase (morcov, telina, pastarnac, patrunjel) si legume cu continut glucidic mic (fasole pastai verde/galbena, dovlecei, varza, salata verde, praz, rosii, stevie, dragavei, urzici, ceapa, ardei) si cu un adaos redus de ulei si fara prajeli (ceapa prajita) are un continut caloric foarte redus si poate fi un aliment corect pentru orice moment al zilei, inclusiv pentru o cina usoara.


Adaosul de carne, peste sau zdrente de ou duce la o crestere usoara a aportului caloric cat sa ramana un aliment usor si o optiune corecta pentru masa de seara. Se pot folosi bors, zeama de corcoduse, hrean, ardei iute pentru condimentare si imbunatatirea gustului fara modificari calorice suplimentare.

In momentul in care se adauga cartofii, pastele fainoase sau orezul (care sunt surse glucidice importante) ciorba devine prea consistenta pentru o masa de seara si poate reprezenta o masa sanatoasa de pranz (chiar ca fel unic de mancare).

In schimb, exista si alegeri mai putin inspirate si deloc sanatoase pentru corpul nostru. Una dintre acestea este reprezentata de mult-iubita ciorba de burta, preferata romanilor, dar totodata un dusman al siluetei.

Din pacate, ciorba de burta este o categorie aparte. Ea are un continut caloric ridicat care se datoreaza nu componentei de baza a retetei - stomacul de animal (burta) porc/vita, care este pura masa musculara, proteina si fara prea mare continut lipidic, ci se datoreaza retetei de baza a ei - se prepara cu o cantitate consistenta de smantana, ulei sau alte grasimi animale (slana, sorici - in functie de particularitatile retetei), care nu pot fi inlocuite cu alte componente mai putin calorice, cum ar fi de exemplu iaurtul cu continut scazut de grasime, pentru ca i se modifica gustul si consistenta.

In concluzie, ciorba de burta este o bomba calorica asumata, servita cel mult ca o masa de pranz, fara garnitura glucidica (paine, lipie) si fara dressing suplimentar de smantana.

Sursa: csid.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ciorba clasica bomba calorica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 22 queries | Mysql time :0.043255 (s)