News Flash:

Ajutorul de deces in 2018, majorat substantial. Alte modificari aplicabile din acest an

2 Februarie 2018
2652 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7729 RON (0.0000)
USD: 4.3160 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

In 2018 se aplica noi reglementari legislative privind acordarea ajutorului de deces, cele mai importante dintre acestea referindu-se la cuantumul majorat substantial, modalitatea si termenul de acordare. Va invitam sa aflati noile valori propuse, precum si informatii despre celelalte modificari intrate in vigoare, in clipul video de mai jos.

Cuantumul ajutorului de deces in 2018

Din 6 ianuarie 2018, valoarea ajutorului de deces este urmatoarea:

  • 4.162 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului (cu 1.031 lei mai mult decat in 2017);
  • 2.081 lei, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (cu 515 lei mai mult decat in 2017).

Masura a fost reglementata prin Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018.

Cine si cand acorda ajutorul de deces, din acest an

Prin modificarile aduse de OUG nr. 103/2017 in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, s-a stabilit ca ajutorul de deces nu se mai acorda de catre angajator, ci doar de catre:

institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
In plus, a fost modificata si perioada in care trebuie achitat sprijinul financiar, aceasta crescand de la un termen de 24 de ore de la solicitare, la 3 zile lucratoare.

Cine beneficiaza de ajutorul de deces?

Potrivit Legii nr. 263/2010, ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data producerii acestuia. Decesul asiguratului sau al pensionarului. In acest caz beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

Decesul unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar. Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:

  • sotul;
  • copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
  • parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049786 (s)