Alexandru Rafila este presedintele Societatii Romane de Microbilogie, iar sfaturile transmise de el trebuie intelese si respectate, de fiecare data, in contextul acestei pandemii de coronavirus. Exista speranta, transmite specialistul, ca ar putea aparea unele masuri ”de relaxare”, la nivel national, insa asta se poate intampla doar daca oamenii vor reusi sa ”mentina”, si in perioada urmatoare, un comportament ”retinut”.

Alexandru Rafila ramane la parerea ca varful crizei coronavirusului in Romania va fi inregistrat in saptamana de dupa Sarbatorile Pascale, iar faptul ca oamenii doresc sa iasa din izolare – pentru a-si vedea parintii, spre exemplu – nu poate fi condamnat. Dar masurile de precautie sunt absolut necesare. Alexandru Rafila lanseaza un avertisment si in ceea ce priveste numarul de persoane infectate care vor fi inregistrate pe teritoriul Romaniei. Insa o veste ingrijoratoare este aceea potrivit careia in Romania va fi inregistrat si un alt ”varf” al crizei medicale, in perioada noiembrie-decembrie, atunci cand COVID-19 ar putea reveni in forta.

„Daca reusim sa mentinem un comportament retinut putem ajunge la o relaxare mai rapida. Imi pare bine ca domnul ministru Tataru a preluat punctul nostru de vedere legat de evolutia acestui virus, cu varful in saptamana dupa Paste. Este greu sa condamni oamenii ca vor sa isi vada parintii. (…) Cred ca o se depasim numarul de 10.000 de cazuri de imbolnaviri, cred ca 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfarsitul lui aprilie. In noiembrie-decembrie vom avea un alt varf, sper ca pana atunci sa avem medicatia necesara. Am primit o donatie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienti. Mai este un antiviral in studiu in Japonia si China si speram sa ne dea si noua formul asa il putem produce”, a spus Alexandru Rafila, la „Marius Tuca Show”.

”Restul populatiei poate sa poarte o masca in functie de…”

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, spune ca populatia ar trebui sa poarte masca – in functie de disponibilitate, fiind recomandata cea chirurgicala – atunci cand paraseste domiciliul pentru aprovizionare sau alte motive. Totodata, microbiologul a transmis si ca spalatul pe maini este mai eficient decat spirtul.

„A disparut chestiunea legata de folosirea banilor, nu trebuie sa credem ca pe orice punem mana suntem potential infectati. (…) Se poarta masca cand suntem raciti si ne deplasam. Restul populatiei poate sa poarte o masca in functie de disponibilitate. Este recomandata cea chirurgicala si a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greseala sa se recomande batiste sau fulare care nu protejeaza in niciun fel”, a mai spus Alexandru Rafila.

coral