News Flash:

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult de Sarbatori in acest an

25 Decembrie 2013
829 Vizualizari | 0 Comentarii
Fata de anul trecut, produsele care intra in cosul de consum pe baza caruia se calculeaza rata inflatiei la nivel european s-au scumpit, in prag de sarbatori, in Romania, mai mult decat in majoritatea celorlaltor state europene.

Produsele alimentare incluse in HICP ( harmonised index of consumer prices) s-au scumpit in noiembrie anul acesta cu 1,3% fata de perioada similara a anului trecut, Romania fiind una dintre pietele Uniunii Europene cu cele mai semnificative majorari de pret in perioada analizata, se arata intr-un raport al Comisiei Europene. Cresteri peste media europeneana (plus 1%) s-au raportat, de asemenea, in Estonia si Marea Britanie (2,1%), Luxembourg (1,1%), Olanda (1,2%), Austria (1,5%), Germania (1,6%). În restul statelor, produsele alimentare erau in luna noiembrie mai ieftine decat cu un an in urma, sau cresterea era subunitara. De cele mai semnificative scaderi de preturi s-au bucurat locuitorii din Grecia (-2,9%) si Bulgaria (-1%).

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult in Romania

Potrivit datelor Comisiei Europene, in Romania, cea mai semnificativa scumpire a lunii noiembrie a fost la legume, care erau in medie, cu 2,8% mai scumpe decat cu un an in urma. De asemenea, majorari de pret de cate 1,9% s-au inregistrat si la carne si "alte alimente", in timp ce pestele si fructele de mare s-au scumpit cu 2,4%.

La nivel de UE 28, legumele s-au scumpit in perioada analizata cu 1,2%, cel mai mult avand de suferit slovacii (+16%), polonezii (+14,5%) si cehii(+11,7%). La polul opus se situeaza Cipru, unde legumele s-au ieftinit cu 9,7% si Suedia unde preturile au coborat cu 4%. De asemenea, in UE carnea este cu 1,4% mai scumpa decat in 2012, iar pestele poate fi cumparat cu 2,3% mai multi bani. Din punct de vedere al mediei europene, cele mai semnificative majorari de preturi s-a raportat la ulei (+3,7%) si lapte (2,5%).

Au fost si ieftiniri

Fata de anul trecut, in prag de Craciun, romanii au dat mai putini bani pe produse precum painea (-8,6%), fructele (-8,2%),ulei (-6,5%) si lapte (-0,9%).Cea mai mare scadere de pret a lunii noiembrie a avut loc in Croatia, la ulei (-12,6%).
sursa: economica.net
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

anul trecut rata inflatiei sarbatori hicp
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1089 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013570 (s)