Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este acuzat de sindicaliști că vrea să vândă sau să concesioneze Aeroportul Internațional Cluj, singura societate de stat profitabilă, la care este unic acționar. Aeroportul a vărsat în bugetul CJ Cluj suma de 4 milioane de euro, în 2018, iar sindicaliștii din cadrul instituției acuză că interesele sunt mult mai mari, fiind o accentuată ”foame” de venituri.

Pentru a arăta că CJ Cluj este un prost administrator, liderul Sindicatului din cadrul Aeroportului Cluj, Gabriel Ene, a dat ca exemplu contractul extrem de neprofitabil încheiat în 2010 de Alin Tișe, pe atunci președinte, cu firma UTI, care a primit contractul de administrare a parcării de la Aeroportul Cluj. Practic, UTI, implicată apoi într-un dosar de corupție cu liderul CJ Cluj, Horia Uioreanu, încasează lunar 57 de mii de euro (an 2018, încasări de 683.000 euro) pentru ca oamenii să își poată parca autoturismele la Aeroport. În contractul din 2010, UTI trebuia să facă și un hotel și un parking, dar acest lucru s-a făcut ”uitat”.

De menționat este și că celelalte societăți de stat deținute de CJ Cluj sunt în faliment sau insolvență, ceea ce arată ”bunul” management: Societatea de protecție și pază, Clujana SA, Direcția de Drumuri Județene etc.

Sindicatul angajaților de la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj au transmis presei un memoriu prin care solicită ajutorul prin mediatizarea unor abuzuri ce urmează să fie comise prin „interesele personale” ale președintelul CJ Cluj, Alin Tișe. 

Scrisoarea sindicatului:

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj exprimându-şi din nou profunda îngrijorare cu privire la modul în care Consiliul Judeţean Cluj înțelege să îşi exercite autoritatea tutelară de a face schimbări de administrare şi management, vă solicită sprijinul grabnic și nemijlocit. 

Acum câteva zile, vă aduceam în atenţie propunerea de numire a avocatului personal al Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, în consiliul de administraţie al Aeroportului. Până la urmă, prin implicarea noastră, a tuturor, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi și nu a mai intrat în dezbatere. 

Iată-ne azi, din nou, în fața unui proiect de hotărâre care încalcă în mod grav legea. De data aceasta, Preşedintele Consiliului Judeţean se foloseşte de un artificiu prin care doreşte să se sustragă în mod ilegitim de la respectarea efectelor unei decizii date de o instanţă de judecată. Hotărârea instanţei este de suspendare a efectelor hotărârii prin care în septembrie 2017 era demis managementul Aeroportului Cluj. Astfel, până la finalizarea procesului orice acte cu același 

conținut, nu mai pot fi promovate, deoarece ele sunt ilegale, legea suspendându-le de drept. 

Oare nu cunoaşte avocatul Tişe împreună cu întregul său aparat juridic acest lucru? Noi considerăm că da, dar interesele personale ale dânsului sunt deasupra legii. Profită de faptul că ei sunt ”stăpânii”, că pot elimina pe oricine nu respectă regula de a nu vorbi despre fraudele lor, că pot revoca orice persoană care nu se supune orbeşte scopurilor lor. Iar ulterior, Preşedintele Tişe şi aparatul său de specialitate nu își mai asumă nimic din toate ilegalitățile promovate pentru că de fapt, după cum ei spun, ”consilierii au votat". Alţii sunt vinovaţi. 

Noi, oamenii care lucrăm şi ne zbatem zi de zi pentru activitatea şi dezvoltarea Aeroportului, am avut o răbdare uriaşă, aproape fără margini. Să aştepţi lună de lună ordinea de zi a şedinţelor ordinare a propriei autorități tutelare ca să vezi ce mai pregăteşte aceasta Aeroportului în condiţiile în care principala noastră grijă trebuie să fie siguranţa şi securitatea pasagerilor, nu este o stare pe care să o dorim cuiva. VREM RESPECTAREA LEGII ȘI A DREPTURILOR NOASTRE DE CETĂȚENI AI ROMÂNIEI! TRĂIM ÎNTR-UN STAT DE DREPT ÎN CARE DREPTURILE SI LIBERTĂTILE CETĂTENILOR, DREPTATEA SI RESPECTAREA LEGII SUNT VALORI SUPREME ȘI OBLIGATORII! 

Am suportat destul umilinţa de a fi acuzaţi mereu că avem alte interese decât buna funcţionare şi dezvoltare a Aeroportului, când de fapt interesul Preşedintelui Tişe este alungarea managementului și numirea unor persoane afiliate intereselor sale pentru a putea vinde sau concesiona Aeroportul. Reamintim opiniei publice întâlnirea pe care a avut-o Consiliul Judeţean Cluj cu reprezentanţii LIMAK Group, grupul care a construit noul aeroport din Istanbul. Credem că această decizie trebuie să aparțină comunității, nu unui grup de interese din cadrul Consiliului Judeţean Cluj sau unor interpuși ai Președintelui Tişe. După cum am citit și noi, Alin Tişe este printre cei mai bogați președinți de Consiliu Judeţean din România. Şi toate acestea din remuneraţia obişnuită a unui Președinte de for județean? 

Vom merge mai departe împotriva acestei profunde injustiții pe care ne-o aplică autoritatea tutelară în mod sistematic. Avem suficiente cunoştinţe despre toate ilegalitățile comise de Preşedintele Tişe împreună cu aparatul său de specialitate împotriva intereselor cetăţenilor judeţului Cluj şi ai României", se arată în scrisoarea semnată de liderul de sindicat al Aeroportului Cluj, Gabriel Ene. coral