Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 12 ore
 244    0

Cimitir descoperit in centrul orasului Dej. Sute de schelete au iesit la iveala - VIDEO

Reabilitarea zidului Bisericii Reformate din centrul municipiului Dej a dus la descoperirea unui adevarat cimitir. Sute de schelete au iesit la iveala in aceasta dimineata, dupa sapaturile efectuate de muncitori.

Se pare ca este vorba despre o groapa comuna, in care, cu sute de ani in urma au fost aruncate aproape 300 de cadavre.

Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, spune ca descoperirea unui astfel de cimitir nu este un lucru neobisnuit, avand in vedere ca in trecut aproape orice biserica avea in imediata apropiere un cimitir. Acesta spune ca acea groapa comuna ar fi putut avea originea inca din anul 1602, cand Dejul a fost atacat de generalul Basta, iar armata acestuia a ucis aproape intreaga populatie.

O alta varianta ar fi ca groapa comuna ar cuprinde cadavrele unor oameni ucisi de epidemiile de ciuma din anii 1719 sau 1742-1743, cand sute de locuitori si-au pierdut viata si au fost ingropati la gramada, in gropi comune.

Oasele ies la iveala din pamant, aproximativ la doi metri adancime sub curtea bisericii. Dupa sutele de ani in care au stat acolo, scheletele s-au tasat si s-au cimentat, ajungand acum ca stratul de pamant care le cuprinde sa nu fie mai inalt de 40 de centimetri. Albinetz mai spune ca avand in vedere grosimea stratului si faptul ca s-ar putea intinde la 4-5 metri sub biserica, acolo s-ar putea afla aproape 300 de schelete. Din acestea, de-a lungul timpului s-au pastrat doar oasele mai puternice, de la maini si picioare si craniile, in timp ce oasele mai mici s-au sfaramat.

Galerie Video

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu