Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

19 August 2019
 303    0

Slovenia in greva generala

Slovenia era partial paralizata, miercuri, de o greva generala lansata la initiativa sindicatelor din administratia publica, intr-un moment in care acesta tara din zona euro traverseaza o grava criza politica, relateaza AFP.

Aproximativ 100.000 de functionari sunt asteptati sa participe la aceasta greva de o zi, in timp ce mii de participanti sunt asteptati in 14 orase slovene incepand cu ora locala 12.00 (13.00 ora Romaniei), a precizat liderul confederatiei sindicale a functionarilor publici, Branimir Strukelj.

Gradinitele, scolile, universitatile si bibliotecile au fost inchise, in timp ce serviciile de sanatate, politia si vamile si-au redus activitatea la minimul prevazut de lege.

Sindicatele, ingrijorate de un proiect de lege care prevede o scadere de 5% a cheltuielilor statului, cer garantii de mentinere a locurilor de munca in 2013 si 2014. Salariile functionarilor au fost deja reduse cu 8% in 2012.

Senko Plicanici, ministrul Justitiei si negociator al Guvernului, a respins marti revendicarile si a pus presiune pe sindicate sa inceapa sa "discute despre mijloacele de punere in aplicare a reducerii cu 5% a cheltuielilor, care face parte din pachetul de masuri de austeritate ce vizeaza consolidarea fiscala.

"Credem ca reducerea prevazuta in bugetele din acest an si din anul urmator, este mai degraba modesta, tinand cont de situatia generala din Slovenia", care se confrunta cu recesiune economica si un somaj ridicat, a subliniat Plicanici.

"Am fi bucurosi ca reducerea sa se dovedeasca suficienta", a avertizat el.

Aceasta greva, prevazuta pe termen lung, intervine in timp ce guvernul de coalitie al conservatorului Janez Jansa este amenintat cu scindarea.

Seful guvernului a fost implicat la inceputul lunii ianuarie intr-un raport elaborat de Comisia de combatere a coruptiei, care il acuza de nereguli in declaratiile de avere. Doua partide din coalitia sa, care cuprinde cinci formatiuni, i-au cerut demisia sau un vot de incredere in Parlament.
sursa:ziuadecj.realitatea.net

Citeste si...

22 Ianuarie 2013
 5366    0
21 Ianuarie 2013
 1269    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu