Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

13 Ianuarie 2019
 568    0

Ce minciuni spun parintii la copii

Pentru cei mai multi dintre parinti, minciunile reprezinta o strategie prin care incearca sa schimbe comportamentul copiilor, arata o cercetare desfasurata pe familii din Statele Unite si din China, relateaza BBC.

Studiul a fost realizat de cercetatori de la departamentele de psihologie de la Universitatea din California San Diego, SUA, Universitatea Normala Zhejiang din Jinhua, China si Universitatea din Toronto, Canada.

„Daca nu te porti frumos, am sa chem politia” sau „Daca nu te porti frumos, doamna de acolo se va supara pe tine” sunt cateva dintre minciunile identificate. Insa cea mai intalnita minciuna este cea prin care parintii isi ameninta copiii ca ii vor lasa singuri in public daca nu se poarta frumos.

In incercarea lor de a modela comportamentul celor mici, adultii au mers de la a o invoca pe Zana Maseluta pana la a le spune acestora ca vor orbi daca nu mananca anumite legume. O alta minciuna foarte intalnita in cadrul cercetarii a fost promisiunea de a le cumpara cu alta ocazie jucariile pe care si le doreau.

Pe de alta parte, parintii ii mint pe copii si atunci cand vor sa ii incurajeze sau cand nu vor sa-i raneasca (de pilda, „Ai cantat foarte frumos la pian”).

Cercetatorii au descoperit si o serie de minciuni neobisnuite („Daca nu vii cu mine, cat timp eu voi fi plecat va veni cineva care te va rapi”). Un alt parinte i-a spus copilului sau ca va creste mai inalt odata cu fiecare inghititura de broccoli.

Studiul, publicat in „International Journal of Psychology”, a examinat folosirea „minciunilor instrumentale” si a descoperit ca astfel de tactici sunt folosite de o majoritate covarsitoare a parintilor din cele doua state. Cercetarea s-a bazat pe interviuri realizate cu aproximativ 200 de familii. Studiul nu a descoperit nicio diferenta clara intre minciunile folosite de mame si cele utilizate de tati.

Cercetatorii sustin ca, pe masura ce copiii cresc, minciunile pe care parintii le spun pot influenta relatiile familiale. In aceasta situatie, ei se intreaba daca aceste minciuni sunt justificabile din punct de vedere moral.

Citeste si...

23 Ianuarie 2013
 1011    0
23 Ianuarie 2013
 1054    0
23 Ianuarie 2013
 2006    0
23 Ianuarie 2013
 905    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu