Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

23 Martie 2019
 332    1

Scolile de soferi nu au autorizaţii pentru mopede, dar polita intocmeste dosare penale

Noile reglementari aduse Codului Rutier creaza haos. Asta pentru ca, in lipsa normelor de aplicare, cei care vor sa obtina permisul de conducere pentru mopede nu pot sustine examenul din cauza ca scolile de soferi nu au autorizatie pentru aceste vehicule.

Tot ce pot sa faca in acest moment, atat instructorii auto, cat si cei care vor sa obtina permisul de conducere la 16 ani, este sa astepte.

Noile prevederi ale Codului Rutier adoptate anul trecut si intrate in vigoare la 19 ianuarie 2013 pun in dificultate tinerii care doresc sa conduca pe drumurile publice inainte de implinirea varstei majoratului. Din cauza ca Guvernul nu a publicat si normele de aplicare, instructorii auto nu pot sa-si autorizeze scolile si mopedele si astfel sa le predea celor care doresc sa conduca un scuter.

„In momentul in care suna cursantii, bineinteles ca le spunem ca asteptam si noi normele de aplicare ca sa autorizam vehiculele respective, si asteptam sa schimbam si autorizatia”, a declarat Cristian Mathe, directorul unei scoli auto din Cluj-Napoca.

Actul normativ cu noile modificari nu ofera raspuns nici la intrebarea cum vor fi testati practic cei care vor sa devina soferi la 16 ani. Una dintre principalele probleme va aparea, insa, in cazul accidentelor.

„La 16 ani esti minor, deci cine raspunde pentru acesti tineri in cazul in care se intampla, Doamne fereste, ceva in trafic. In mod normal ar trebui consimtamantul tutorelui care raspunde pentru el”, a declarat Emil Rusu, director la o scoala auto din Cluj-Napoca.

Cei doi instructori auto, prezenti la emisiunea "Prima Stire" de la postul tv Transilvania L!VE , au declarat la unison ca singura solutie in acest moment este rabdarea. Desi normele de obtinere ale permisului nu exista, sanctiunile politistilor au inceput sa curga, vizati fiind conducatorii scuterelor fara permisele pe care oricum nu le pot inca obtine.

Sorin Precup, purtatorul de cuvant al Serviciului Judetean de Politie Rutiera Cluj, a precizat ca toti conducatorii de mopede care nu au permise de conducere vor fi sanctionati penal, desi acesta a recunoscut ca nu exista inca norme de aplicare pentru noul Cod Rutier.

"Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare. Toti cei care conduc mopede si care nu au permise de conducere pentru alte categorii vor trebi sa obtina permisul pentru categoria AM. Daca nu au putut intra pana in data de 19 ianuarie 2013 in posesia unui permis nu au voie sa circule", a precizat Sorin Precup.

Acesta a mai spus ca minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani pot obtine permis pentru categoriile AM, A1 si B1 si, de asemenea, acestia raspund penal, dar in cazul lor pedeapsa este redusa la jumatate.

Citeste si...

24 Ianuarie 2013
 856    0
24 Ianuarie 2013
 1019    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu