Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 12 ore
 162    0

Primul clujean cazut victima gripei porcine din acest an, se tratata singur cu paracetamol

Un barbat de 61 de ani, cioban din comuna Vultureni, judetul Cluj a murit din cauza gripei, acesta fi ind primul deces din judet, din acest sezon, provocat de aceasta boala.

In acest sezon gripal, patru romani au murit din cauza infectiilor respiratorii severe, doi fi ind confi rmati cu gripa A H1N1. Din cele patru decese, doua au fost inregistrate in ultima saptamana, unul fi ind in judetul Cluj si unul din judetul Iasi. Dorina Duma, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj a explicat ca este vorba despre un barbat de 61 de ani, din comuna Vultureni, judetul Cluj. „Este un pacient de 61 de ani, din Vultureni, este un caz social. Barbatul traia singur, izolat”, a afi rmat Duma.

A ajuns la spital inconstient

Barbatul, un cioban care traia in conditii precare a ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj-Napoca la cinci zile dupa debutul bolii, a fost internat, boala s-a agravat, iar medicii au luat probe pe care le-au trimis la Bucuresti, la Institutul Cantacuzino. Specialistii au confi rmat existenta virusului gripal A H1N1, dar intre timp barbatul a decedat, in data de 18 ianuarie. Mihaela Lupse, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase a declarat pentru Agerpres ca pacientul si-a neglijat sanatatea, s-a tratat cu paracetamol timp de cinci zile, iar in momentul in care a fost adus cu ambulanta la spital era inconstient, cu complicatii severe care nu au mai raspuns la tratament. La cateva zile de la internare a decedat. Potrivit conducerii DSP Cluj, in judet mai exista un caz de gripa, dar nu este grav, evolutia pacientului este una buna.

Al doilea deces din ultima saptamana, la Iasi

Al doilea deces din ultima saptamana este din judetul Iasi, cazul fi ind comunicat de Directia de Sanatate Publica Iasi catre Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT) in data de 22 ianuarie. Conform raportului CPCBT, este vorba despre un copil in varsta de 4 ani, din judetul Vaslui, la care a fost mentionat, ca factor de risc, hipotrofi a ponderala (avea o greutate mai mica decat ar fi fost normal). In acest caz, testele facute la Institutul Cantacuzino au fost negative pentru virusuri gripale de tip A si B, iar copilul nu a fost vaccinat antigripal.

Primul deces din acest sezon, in judetul Buzau

Potrivit raportului CPCBT, primul deces din acest sezon, din cauza gripei, a fost inregistrat la un adult din judetul Buzau, in varsta de 37 ani, obez, la care a fost detectat coronavirus 29 E. Al doilea deces din acest sezon a fost raportat din Bistrita-Nasaud, fi ind vorba despre o femeie in varsta de 55 de ani care avea boli asociate: obezitate si astm bronsic. Potrivit raportului Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, femeia a fost confi rmata cu gripa tip A, subtip H1 pdm09. Persoana fusese vaccinata antigripal pe data de 3 decembrie 2012, cu 26 de zile inainte de debut.

Virusul poate fi luat de oriunde

Specialistii clujeni mentioneaza ca nu exista o modalitate anume de a lua virusul gripal. Astfel, trebuie sa stim ca virusul poate fi luat chiar daca stam izolati in casa, nu doar daca ne afl am in locuri aglomerate sau daca intram in contact cu o persoana bolnava. „Virusii, de orice fel ar fi ei, circula in atmosfera si pot sa fi e oriunde. Gripa o poate face oricine pentru ca virusii circula in lumea intreaga. Virusul gripal poate fi luat de oriunde, dar depinde de reactia organismului daca ne imbolnavim sau nu”, a explicat Dorina Duma. Astfel se poate explica si cazul barbatului din comuna Vultureni care s-a imbolnavit chiar daca traia izolat
sursa:monitorulcj.ro

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu