Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

15 Februarie 2019
 9555    1

Papa invita pe catolici pe retelele de socializare

Benedict al XVI lea
Benedict al XVI-lea, prezent pe Twitter de o luna si jumatate, a lansat joi un mesaj pozitiv, fara naivitate, pe tema retelelor de socializare, in care ii invita pe catolici sa se implice mai mult si sa utilizeze "vocea discreta a ratiunii" in fata "informatiilor excesive", relateaza AFP.

Responsabilitatea si "ratiunea" trebuie sa se impuna asupra "senzationalismului" si "tonului prea puternic si conflictual", a recomandat el.

"Bine valorizate, ele pot contribui la promovarea unor forme de dialog care, daca sunt purtate cu respect, atentie fata de viata privata, responsabilitate si fidelitate fata de adevar, pot sa promoveze in mod eficient armonia familiei umane", subliniaza Joseph Ratzinger.

Retelele de socializare trebuie sa fie locuri in care "sunt luati in serios cei care au idei diferite de ale voastre", adauga el.

"A asculta" este prioritar, ci nu doar a copia pur si simplu pasaje din Biblie, au explicat intr-o conferinta de presa oficiali din domeniul comunicarii de la Sfantul Scaun. Cu toate acestea, in opinia lor, este legitim ca credinciosii catolici sa isi afirme convingerile.

In contextul in care o parte a Bisericii pare ca nu a inteles dimensiunea realitatii lor, Papa apreciaza ca pe Twitter, YouTube sau Facebook "te oferi pe tine insuti" odata cu "intrebari despre dragoste, adevar si sensul vietii".

Papa subliniaza asupra pericolelor unor derive, in cazul in care "predomina senzatioanlismul" si daca "se ridica voci pe un ton prea puternic si conflictual", insista el.

Potrivit unei anchete recente, realizate in Statele Unite si citate de catre Consiliul Pontifical pentru comunicatii sociale, 53% dintre utilizatorii catolici de retele de socializare afirma ca "nu au cunostinta despre vreo prezenta a Bisericii Catolice" pe aceste retele.

In fiecare an, cu ocazia Zilei Sf Francis de Sales, patronul jurnalistilor, Sfantul Scaun publica un mesaj al Papei in vederea unei Zile Mondiale a Comunicatiilor, la 12 mai.

Acest mesaj capata o relevanta deosebita, in contextul in care Papa a inaugurat, in octombrie, un "An al credintei" si considera prioritara o "Noua evanghelizare".

Benedict al XVI-lea este prezent pe Twitter incepand de la 12 decembrie si are peste 2,5 milioane de "followers", in noua limbi, dintre care o parte s-au abonat la cont cu scopul de a-l critica sau insulta.

Mesajele sale in latina postate pe Twitter au depasit si 10.000 de "followers" pe saptamana.

Aceasta prezenta pe Twitter nu este evidenta. Monseniorul Paul Tighe, secretarul Consiliului pentru comunicatii sociale, a urmarit in mod sistematic toate mesajele postate pe Twitter in zilele imediat urmatoare primei postari a Papei. Unele mesaje "vreau sa il oblige pe Papa sa paraseasca reteaua", a povestit el, notand cu umor ca vocabularul sau s-a "imbogatit mult".

"Nu am fost surprinsi (de atacuri) si nu ne-am gandit sa ne retragem. Odata ce vrem sa intram in dialog cu omul de azi, este un risc pe care ni-l asumam", a adaugat "ministrul" Comunicatiilor sociale al Papei, monseniorul Claudio Maria Celli, care a insistat asupra vointei acestui Papa, ce are reputatia ca nu comunica prea mult, de a face acest pas.

"Trebuie sa ramanem. O picatura de apa proaspata intr-un desert spiritual poate face bine", a adaugat prelatul italian.

El i-a indemnat pe abonatii "binevoitori sa reposteze mesajele Papei", apreciind ca proportia repostarii, de sapte la suta, este prea slaba.

Celli a exclus posibilitatea ca Papa sa isi faca pagina pe Facebook. "Nu vad necesitatea, este prea personal", a apreciat el.

Tighe a subliniat asupra motivelor angajarii Bisericii pe retelele de socializare. "Aceasta realitate nu este virtuala si va dura. Nu este necesar sa existe un dualism intre on-line si off-line", a declarat el.

Singurul imperativ pentru catolici "este sa nu se lase niciodata implicati in continuturi care nu respecta persoane". "Doar pentru ca este o retea «sociala», nu trebuie sa faca loc unor comportamente anti-sociale", subliniaza prelatul irlandez.

El denunta riscul "anonimatului" si "invizibilitatii" utilizatorului, dar si riscul unui "ecou de camera", utilizatorul urmarind doar ceea ce vrea el sa caute.

Citeste si...

24 Ianuarie 2013
 1093    0
24 Ianuarie 2013
 1072    0
24 Ianuarie 2013
 1061    0
23 Ianuarie 2013
 1558    0
22 Ianuarie 2013
 5295    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu