Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

17 Ianuarie 2019
 483    0

Fumatul iti fura 11 ani din viata. Vezi cum ii poti recupera

Fumatul este o taxa pe sanatate pe care si-o impun singuri cei care fumeaza. Dincolo de banii aruncati pe tigari, fumatul presupune costuri crescute pentru ingrijirea si tratarea bolilor pe care fumatul le provoaca.

Interesant este ca fumatul are efecte diferite pentru cele doua sexe. Daca barbatii risca mai ales boli ale aparaturi respirator si cardiovascular, femeile care fumeaza au un risc mai mare de a avea accident vascular cerebral, cataracta, osteoporoza, menopauza precoce, probleme menstruale, si mai multe tipuri diferite de cancer.

Un nou studiu arata ca fumatul fura din viata femeilor circa 11 ani din viata, dar daca te lasi de fumat, anii respectiv se pot recupera, scrie shine yahoo .

Conform unui studiu publicat de New England Journal of Medicine, in cursul caruia au fost analizate datele a peste 113.000 de femei si barbati, in intervalul 1997-2004, cercetatorii au constatat ca persoanele peste 25 de ani care au fumat aveau de trei ori mai multe sanse sa moara in comparatie cu persoanele care nu fumasera niciodata.

De asemenea, cercetatorii au concluzionat ca in medie fumatorii pierd 11 ani din viata, dar si faptul ca 60 la suta dintre fumatori au murit din cauza unor boli asociate fumatului, ceea ce nu este nici o surpriza.

Ceea ce este de remarcat este o concluzie secundara a studiului si anume faptul ca persoanele care renunta la fumat inainte de a implini 35 de ani au recuperat circa zece ani de viata, in timp ce persoanele care au renuntat la fumat in jurul varstei de 45 de ani au castigat circa noua ani din cei 11 pe care i-au pierdut din cauza fumatului.

Studiul a scos la iveala si faptul ca din cauza cancerului pulmonar, rata de deces in randul femeilor este mai mare decat mortalitatea provocata de cancerul de san, iar mortalitatea in randul femeilor, ca urmare a fumatul, este egala cu cea in randul barbatilor, in conditiile in care pana in anii '90 aceasta era la jumatate.

Citeste si...

25 Ianuarie 2013
 1477    0
25 Ianuarie 2013
 1077    0
25 Ianuarie 2013
 1224    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu