Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

21 Februarie 2019
 563    0

Restantelor clujenilor au inceput sa scada

Ultimele rapoarte ale BNR indica o diminuare a obligatiilor restante inregistrate al nivelul judetului cu aproape 50 de milioane de lei.

Dupa ce au reusit adevarata performanta de a creste de 16 ori de la inceputul crizei, restantele clujenilor la banci „au suferit” in decembrie o diminuare semnificatica. Astfel, potrivit ultimelor date aferente lunii decembrie, furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ratele pentru care s-a depasit termenul de rambursare impreuna cu penalitatile aferente au scazut de la 427 de milioane de lei, cat se consemna in noiembrie, la 416 milioane de lei, in cazul soldurilor in lei si de la 1 miliard 104 milioane de lei, la 1 miliard 66 de milioane de lei in decembrie, in cazul soldului datorat in valuta.

Daca ar continua in acelas ritm clujenii ar putea ajunge cu restantele la zero in mai bine de trei ani, adica in mai putin timp decat le-a luat sa cumuleze datoria.

Va reamintim ca la sfarsitul lui octombrie 2008, intarzierile la plata creditelor nu cumulau mai mult de 85 de milioane de lei, in timp ce acum cumuleaza mai bine de 1,5 miliarde de lei.

Adevarata surpiza e la valuta

Daca in cazul restantelor in lei nu este prima luna in care se observa o diminuare, nu la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste intarzierile de plata la valuta, unde diferentele cu plus la restante de la o luna la alta au depasit si 80 de milioane pe luna, aproape cat soldul total al sumelor restante inregistrat acum cinci ani.

Cresterea capacitatii de rambursare
a sumelor datorate bancilor are printre raspunsuri si temperarea deprecierii leului consemnata in luna decembrie datorata intrarilor in valuta de la romanii reveniti in tara cu ocazia sarbatorilor de iarna si a imbunatatirii sentimentului investitorilor fata de tara noastra pe fondul stabilizarii politice.

Restante mai mici, economii mai mari

Diminuarea restantelor consemnata in decembrie la nivelul judetului coincide si cu o crestere a economiilor. Potrivit datelor BNR, clujenii si-au crescut rezervele monetare cu peste 200 de milionae de lei, cel mai mare succes avandu-l depozitele la termen in lei care s-au majorat cu 77 de milioane fata de luna anterioara.

Cresterea economiilor a fost o constanta a celor cinci ani de la debutul crizei, frica de saracie facand ca economiile clujenilor sa se dubleze din 2008 pana in prezent.

Citeste si...

25 Ianuarie 2013
 1261    0
25 Ianuarie 2013
 1292    0
25 Ianuarie 2013
 1157    0
25 Ianuarie 2013
 1203    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu