Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

24 Aprilie 2019
 393    0

Gunoiul clujenilor se va scumpii

Cererile de majorare a pretului la ridicat gunoiul venite de la operatorii de salubritate din oras, Rosal si Brantner-Veres vor ajunge pe masa Consiliului Local, la sedinta ordinara de joi.

Firmele au cerut o crestere cu 27%. Comisia de preturi si tarife a Primariei a validat o actualizare a tarifelor cu 5,38%. Forul local va avea decizia finala.

Stai la bloc si arunci gunoiul selectiv. Conform contractelor incheiate de Primarie cu cei doi operatori de salubritate, Rosal si Brantner, trebuie sa fii taxat cu 5 lei/mc/luna cu TVA. Acesta este un pret pe hartie. In realitate, clujenilor care locuiesc la bloc li se aplica alta prevede contractuala si anume, tariful se majoreaza cu 25% in cazul deseurilor nesortate. De ce? Seful Rosal Cluj, Sergiu Hossu, a explicat ieri pentru ZIUA de CLUJ ca o asociatie de locatari va fi taxata cu 5 lei/persoana/mc/luna doar daca toti locatarii arunca gunoiul respectand instructiunile de pe containerele montate la punctele gospodaresti - fractie umeda si fractie uscata (sticla, plastic, hartie). "Degeaba 70% din locatarii dintr-o asociatie arunca gunoiul pe fractii daca restul de 30% nu o fac. Ca operator, cand merg sa ridic gunoiul si fractia umeda e amestecata cu cea uscata, nu mai am ce sa fac si il ridic pe tot, la comun. Colectarea selectiva functioneaza la Cluj-Napoca pentru clujenii de la case si in cazul sistemului de clopote montate in oras. Aici se arunca gunoiul pe fractii si se taxeaza cu pretul minim. Pentru asociatii tariful este de peste 6 lei persoana/mc/luna", a explicat Hossu.

Oricum clujenii de pe Mehedinti sesizau saptamana trecuta ca, desi arunca gunoiul sortat, platesc peste 6 lei pentru ridicarea acestuia cand pretul afisat pe site-ul Primariei este de 5 lei cu TVA. Acestia semnalau situatia si pe site-ul domnuleprimar.ro. Mai mult, alti clujeni s-au plans ca au disparut clopotele pentru materiale reciclabile din anumite zone - din zona Taietura Turcului sau cartierul Zorilor. "Aceste clopote au disparut in anumite zone la cererea Primariei. Nu le-a ridicat din alte motive decat pentru ca comportau risc pentru siguranta circulatiei", a explicat seful Rosal. Un utilizator al ziuadecj.ro a precizat intr-un comentariu ca, desi arunca gunoiul selectiv, Rosal colecteaza toate desurile la pachet, in aceeasi masina, chiar daca sunt sortate. "E cel putin enervant. Singurul mod in care ar forta la selectare corecta e sa REFUZE sa ridice gunoiul nesortat. Nu ar aparea nici taxe abuzive, iar cei care inca nu isi sorteaza deseurile o sa invete foarte repede sa o faca", arata acesta.

Oricum cele doua societati care se ocupa de activitatea de salubrizare menajera au cerut Primarie inca de anul trecut, din toamna, ca preturile din contract sa fie actualizate cu rata inflatiei, uzand de prevederile contractuale. Ambele societati au propus o crestere a preturilor de peste 27,5%. Comisia de preturi si tarife din cadrul primariei a avizat favorabil ca preturile la ridicat gunoiul sa creasca, insa, a propus o majorare de 5,38% (utilizand indicele preturilor de consum aferent perioadei august 2010-decembrie 2011).

Propunerea de actualizare a tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajera va fi discutata la sedinta ordinara a Consiliului Local de joi. Anul trecut, firmele au cerut actualizarea preturilor, insa consilierii s-au pronuntat impotriva, argumentand ca cererile de actualizare nu au fost depuse la timp, conform contractului.

Tarife actuale la ridicat gunoiul

Deseuri sortate: 5 lei/mc/luna cu TVA persoane fizice, 15 lei/mc/luna cu TVA persoane juridice
Deseuri voluminoase: 7 lei/mc/luna cu TVA persoane fizice, 15 lei /mc/luna cu TVA persoane juridice
Deseuri din constructii: 17lei/mc/luna cu TVA pesoane fizice, 25 lei/mc/luna cu TVA persoane juridice

Pentru deseurile nesortate se aplica o majorare de 25%, adica, spre exemplu in cazul unei persoane fizice tariful de ridicat gunoiul aruncat, fara respectarea fractiilor umeda-uscata si a containerelor de la punctele gospodaresti cu aceste insemne, se percepe inca 1,25 lei, adica 6,25 de lei/mc/luna.

Majorari ale tarifelor la ridicat gunoiul acceptate de comisia de preturi si tarife

Deseuri sortate: 5,27 lei/mc/luna cu TVA persoane fizice, 15,81 lei/mc/luna cu TVA persoane juridice
Deseuri voluminoase: 7,38 lei/mc/luna cu TVA persoane fizice, 15,81 lei /mc/luna cu TVA persoane juridice
Deseuri din constructii: 17,92 lei/mc/luna cu TVA pesoane fizice, 26,35 lei/mc/luna cu TVA persoane juridice

Avand in vedere cresterile aprobate de Comisia de preturi si tarife a Primariei, in cazul unei persoane fizice care nu arunca gunoiul selectiv, tariful care se va aplica in cazul in care Consiliul Local voteaza majorarea va fi de 6,31 de lei/mc/luna.
sursa:ziuadecj.realitatea.net

Citeste si...

29 Ianuarie 2013
 1147    0
28 Ianuarie 2013
 1245    0
28 Ianuarie 2013
 983    0
28 Ianuarie 2013
 1110    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu