Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 13 ore
 341    0

O explozie puternica de raze gamma a lovit Pamantul in Evul Mediu

Cercetatorii au gasit dovezi care atesta faptul ca o explozie de raze gamma, cea mai puternica despre care se stie ca a avut loc in Univers, a lovit Pamantul in Evul Mediu. Oamenii de stiinta au descoperit contextul in care aceasta a avut loc, ea putand fi rezultatul a doua gauri negre sau stele neutronice ce au fuzionat in galaxia noastra.

In urma acestei coliziuni s-au produs cantitati enorme de energie, se arata intr-un studiu publicat de revista lunara Notices of the Royal Astronomical Society, potrivit BBC.

Anul trecut, o echipa de cercetatori a descoperit ca fosilele unor copaci din specia cedru, din Japonia, aveau un nivel neobisnuit de carbon-14 radioactiv. In Antarctica a existat un varf al nivelului de beriliu-10 in gheata.

Acesti izotopi sunt creati atunci cand radiatii intense lovesc atomii din straturile superioare ale atmosferei, ceea ce arata ca o explozie de energie a lovit odata planeta noastra din spatiu.

Folosindu-se de inelele copacilor si de rezultatele analizei ghetii, cercetatorii au concluzionat ca acest eveniment a avut loc intre anii 774-775 d.Hr..

S-a luat atunci in considerare scenariul exploziei unei supernove, ipoteza exclusa ulterior, deoarece resturile unei astfel de deflagratii ar fi fost vizibile cu telescoapele din zilele noastre.

O alta echipa de fizicieni din Statele Unite a publicat o lucrare conform careia o eruptie solara neobisnuita ar fi putut cauza acest plus de energie. Cu toate acestea, alte comunitati stiintifice nu sunt de acord cu aceasta teorie, deoarece nu cred ca energia produsa ar fi corespuns nivelurilor de carbon-14 si beriliu-10 gasite.

Cercetatorii germani vin insa cu o alta explicatie: o explozie uriasa care a avut loc in Calea Lactee. "Ne-am uitat pe spectrele exploziilor de raze gamma pentru a estima daca acest lucru ar fi fost in concordanta cu nivelul de carbon-14 si beriliu-10 si consideram ca este pe deplin compatibil", a spus unul dintre autorii studiului, profesorul Ralph Neuhauser, de la Institutul de Astrofizica de la Universitatea Jena din Germania.

Aceste emisii enorme de energie se produc atunci cand gaurile negre, stelele neutronice sau piticele albe se ciocnesc, iar fuziunile galactice se petrec in doar cateva secunde, dar trimit un val mare de radiatii.

"Exploziile de raze gamma sunt foarte violente si emana multa energie. Concluzia noastra a fost ca explozia s-a produs la o distanta cuprinsa intre 3.000 si 12.000 de ani - lumina si a avut loc in galaxia noastra", a explicat Neuhauser.

Citeste si...

21 Ianuarie 2013
 2470    0
21 Ianuarie 2013
 2903    0
21 Ianuarie 2013
 1084    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu