Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

21 Martie 2019
 428    0

Un oltean a gasit o comoara

Un barbat a gasit 1.471 de monede din argint din perioada 1500-1600, pe care le-a dus la muzeu.

Un barbat din judetul Dolj a gasit 1.471 de monede din argint, ce dateaza din perioada 1500-1600, ingropate in pamant, acesta ducandu-le la Muzeul Olteniei, care le va evalua si il va recompensa cu 30 la suta din valoarea tezaurului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Muzeul Olteniei a intrat in posesia unui tezaur de monede de argint de 1806,74 grame din perioada lui Mihai Viteazul. Asta dupa ce un craiovean a gasit 1471 de monede in localitatea doljeana Bulzesti, transmite corespondentul Mediafax.

Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca monedele au fost descoperite de craioveanul Dumintru Banta, in comuna Bulzesti, judetul Dolj, in 5 ianuarie 2013. El a precizat ca barbatul a gasit monedele intr-un sac de panza, pe un camp, la o adancime de 50 de centimetri in pamant. "Este vorba despre o descoperire cu o importanta valoare numismatica, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea si a predat monedele Directiei de Patrimoniu in perioada de timp pe care o prevede legea", a declarat Florin Ridichie.

Din cele 1.471 de monede de argint gasite de barbat, 1.415 sunt monede turcesti, opt monede unguresti, iar restul europene datand din perioada secolului al XVI-lea. Conform reprezentantilor Muzeului Olteniei, cele mai multe monede dateaza din perioada 1500-1600. Cele mai multe dintre monede sunt turcesti, insa printre ele sunt si monede ce provin din Polonia, Lituania, Spania, Franta, Olanda, Lubeck, Saxonia, Nuremberg. Deocamdata nu a fost stablita valoarea monedelor, insa dupa ce se va face evaluarea acestora, barbatul va fi recompensat cu 30% din valoare. De asemenea, barbatul a spus ca obisnuieste sa mearga sa caute metale, folosind un detector de metale pentru ca are autorizatie de la Politie. "Acest tezaur l-am gasit in timpul liber. Initial, am gasit o moneda turceasca la o adancime de aproximativ 15 centimetri, apoi am sapat mai adanc si le-am gasit si pe celelalte, erau intr-un saculet care s-a deteriorat si foarte multe dintre ele s-au imprastiat", a spus barbatul.

Citeste si...

21 Ianuarie 2013
 1100    0
21 Ianuarie 2013
 1195    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu