Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

19 Ianuarie 2019
 665    0

O noua premiera va avea loc la Teatrul National din Cluj

Teatrul National Cluj
Teatrul National din Cluj anunta astazi o noua premiera, va avea loc in Studioul "Euphorion".

Este vorba de "Tartuffe sau Impostorul de Molière", in traducerea lui Romulus Vulpescu. Premiera va avea loc duminica la ora 19.

Regia si decorul sunt asigurate de Laurian Oniga iar costumele -de Catalina Chirila. Piesa Tartuffe a fost reprezentata pentru prima oara la serbarile regale din aprilie-mai 1664, dar interzisa imediat de regele Ludovic al XIV-lea, la cererea expresa a episcopului Parisului. Drept compensatie, Ludovic i-a acordat insa trupei lui Molière titlul de „Troupe du Roi". Un an mai tarziu, in speranta ridicarii interdictiei, Molière a adaugat comediei inca doua acte si interventia finala, salvatoare, a regelui care pedepseste impostorul. Totusi, piesa nu va mai fi jucata decat in august 1667, fiind insa din nou interzisa a doua zi, recapatand dreptul de reprezentare abia dupa cinci ani, in 5 februarie 1669, cand spectacolul se va bucura in sfarsit de un extraordinar succes.


Molière a fost excomunicat pentru acest text, mergandu-se pana intr-acolo incat sa i se refuze inmormantarea crestineasca, fiind ingropat noaptea, pe ascuns. Nu biserica era insa cea pe care Molière o ataca, el insusi fiind absolvent al unui colegiu iezuit, ci ipocrizia, prostia, tirania minciunii si a bigotismului.

Ideea actualitatii lumii lui Molière este perfect surprinsa de regizorul spectacolului, Laurian Oniga: „Ce se intampla la noi acum, aici, e halucinant, dintr-un anumit punct de vedere. Esecul politicilor, al politicienilor au adus oamenii in situatii disperate de viata, si-atunci, am devenit un teritoriu foarte propice pentru tartuffi. Ei ne asteapta la coltul strazii, ne prind de mana, ne stropesc cu «agheasma» si ne creeaza iluzia unor solutii miraculoase a caror victima devenim cu totii. Nimic mai trist, poate chiar tragic, decat manipularea disperarii, a sperantelor, a viselor prin sarlatani impostori. Mai ales atunci cand unul din instrumente e chiar biserica."


Iata mai jos distributia:

Madame Pernelle, mama lui Orgon: IRINA WINTZE
Orgon, sotul lui Elmire: DAN CHIOREAN
Elmire, sotia lui Orgon: ROMINA MEREI
Damis, fiul lui Orgon: RUSLAN BaRLEA
Mariane, fiica lui Orgon si iubita lui Valère: EVA CRIsAN
Valère, iubitul lui Mariane: SILVIUS IORGA
Cléante, cumnatul lui Orgon: EMANUEL PETRAN
Tartuffe, evlavios fatarnic: OVIDIU CRIsAN
Dorine, servitoarea lui Mariane: ADRIANA BaILESCU
Monsieur Loyal, Laurent: MIRON MAXIM
Oamenii lui monsieur Loyal: Giovanni Mateescu, Gheorghe Felecan, Nicolae Ispas, Calin Marginean

Citeste si...

21 Ianuarie 2013
 2000    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu