Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

14 August 2019
 541    0

Protest impotriva Legii Medierii la Cluj

Aproximativ 30 de persoane, majoritatea femei, au protestat astazi la Cluj, nemultumite de Legea Medierii care ar putea sa ii puna fata in fata pe violatori si victimele lor. Protestatrii au venit in Piata Unirii cu cate o vanataie desenata pe fata. Ei au purtat pancarte cu mesajul „Violul nu se mediaza”.

In Romania are loc un viol la patru ore, potrivit datelor oferite de Politie. Neoficial, insa, numarul cazurilor este mult mai mare, deoarece victimele nu indraznesc de multe ori sa-si raporteze agresorul. Pe fondul acestor statistici ingrijoratoare, Legea Medierii propusa de deputata liberala Alina Gorghiu vine sa tulbure si mai tare legislatia romana.

Legea prevede ca victima unui viol sa fie chemata la o sedinta de mediere cu agresorul inainte de a ajunge in fata judecatorului pentru o eventuala „intelegere” fara plangere penala intre cele doua parti implicate. Initiativa a starnit imediat reactia publica, iar mai multe organizatii din Romania care apara drepturile femeilor au decis sa iasa in strada pentru a-si arata nemultumirea. Proteste au avut loc vineri atat in Bucuresti, cat si in Timisoara si in Cluj-Napoca.

„Prin includerea violului in legea medierii se da inca un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza violatorului conditii legale sa scape de pedeapsa. Statul valideaza ideea conform careia violul poate fi cumparat, iar suferinta victimelor tranzactionata”, a fost unul din mesajele online ale protestatarilor clujeni. La Cluj, protestul a fost organizat de „Tinerii Maniosi”.

Mediatorii romani sustin insa ca modificarea adusa legii a fost interpretata eronat si ca initiativa legislativa nu obliga de fapt victima sa „negocieze” cu agresorul. „Impacarea partilor si retragerea plangerii sunt in codul penal dintotdeauna. Tot ce aduce Legea 115/2012 si O.U.G. 90/2012 in plus este o biata informare obligatorie despre faptul ca, daca aleg sa foloseasca prevederile din Codul Penal, impacarea partilor si/sau retragerea plangerii, o pot face prin mediere. Se specifica clar ca intalnirea de mediere se face cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul", a declarat Petru Mustateanu, mediator.
sursa:citynews.ro

Citeste si...

29 Ianuarie 2013
 1199    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu