Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

13 Februarie 2019
 539    0

Basescu: Raportul MCV a fost profund politizat

Traian Basescu
• Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, la Cotroceni, ca exprima pozitia oficiala a Romaniei fata de raportul CE privind MCV, apreciind ca documentul este "corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Palatul Cotroceni, ca raportul MCV a fost profund politizat, iar cine se amageste cu ideea ca propagandistic vom pacali CE sau statele membre are o pozitie impotriva interesului national. Presedintele a adaugat ca "romanii au putut fi pacaliti" de televizor, dar "occidentalii nu se uita la televiziunile noastre decat pentru monitorizare".

Acesta a declarat ca mesajul pe care il transmite raportul MCV este: "Nu va jucati cu statul de drept, v-au rezistat institutiile, dar reveniti-va in abordarea politicienilor", sustinand ca nu mai sunt anii '47 - '48 cand "comunistii se instalau cu ghioaga la putere".
"Vin la partea negativa a raportului care, trebuie sa recunosc, este aparent o contradictie: sa apreciezi pozitiv aceste institutii (n.r. - DNA, ICCJ, ANI, Parchetul General) care tin de statul de drept si pe de alta parte sa pui sub semnul intrebarii functionarea statului de drept, dar realitatile verii anului 2012 n-au putut fi evitate si mesajul pe care il da acest raport este - nu va jucati cu statul de drept, v-au rezistat institutiile, dar reveniti-va in abordarea politicienilor, in abordarea pe care o aveti ca oameni politici", a spus Traian Basescu.

El a mai spus ca nu mai este vremea anilor 1947 - 1948 "cand cu ghioaga comunistii se instalau la putere sau incalcand Constitutia", sustinand ca in 2013 se asteapta de la un stat membru NATO si UE ca politicienii sa fie responsabili.

CNA trebuie sa aplice un cod de conduita

De asemenea, presedintele Romaniei a aratat ca raportul CE privind MCV nu cere adoptarea unei legi a presei, ci subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si, in acelasi timp, solicita instituirea unor solutii de sanctionar si reparatii pentru cei care sunt in mod nedrept atacati, linsati, discreditati.
"As vrea sa va citesc chiar din raport, pentru ca a fost un numar destul de mare de interventii publice si s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar si a ziaristilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament fata de magistrati. Raportul nu pune sub semnul intrebarii libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum sa faceti o lege a presei si cenzurati presa, puneti botnita presei. Ar fi fost o respingere categorica din partea mea", a spus Traian Basescu.

El a sustinut ca mesajul documentului este urmatorul: "Gasiti o formula ca, atunci cand se fac excese si sunt linsati magistrati, sunt discreditate institutii, sa existe o solutie reparatorie".

Basescu a mentionat ca documentul CE recomanda sa se dea asigurari CNA cu privire la independenta sa efectiva, iar acesta sa isi indeplineasca pe deplin rolul prin instituirea si aplicarea unui cod de conduita.

"Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivatie sa fie linsati, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au facut saptamani la rand emisiuni, au fost tocati. Aceste lucruri se inteleg la Bruxelles, iar ele trebuie prevenite, iar institutia responsabila pentru acest lucru este CNA si, sigur, justitia", a mai spus presedintele.

Citeste si...

4 Februarie 2013
 1071    0
4 Februarie 2013
 1059    0
1 Februarie 2013
 1305    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu