Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

24 Mai 2019
 517    0

Caz rar la Cluj: la doar 10 ani are 112 kilograme

Are numai zece ani si deja cantareste 112 kilograme. Vorbim de o fetita din judetul Alba pentru care pana si mersul la scoala a devenit o povara. Romania ocupa locul 3 in Europa in ceea ce priveste obezitatea la copii. Specialistii spun ca situatia este cu atat mai alarmanta cu cat multi dintre parinti nu realizeaza gravitatea situatiei.

Nicoleta a venit la un spital din Cluj-Napoca, pentru a cere ajutorul medicilor. Cand a fost cantarita de medic, cantarul a indicat 112 kilograme. Un caz rar pentru un copil de numai 10 ani.

Pentru Nicoleta activitatile normale pentru un copil de varsta ei sunt grele si obositoare. De joaca impreuna cu prietenii nici nu poate fi vorba. "Copiii nu vor sa se joace cu mine, pentru ca sunt asa", spune fetita, cu tristete in voce. La cei 10 ani, are statura mamei sale, iar la kilograme a intrecut-o de mult.

"Cand a fost mica eu am inceput sa-i dau multe vitamine si dupa, dintr-o data a inceput sa puna tot mai mult, tot mai mult. Acum in ultima perioada a pus cel mai mult", spune mama acesteia, Maria.

Desi mama sustine ca in ultimele doua luni fetita a luat in greutate peste 40 de kilograme, medicii sunt de alta parere. "Aceasta obezitate la fetita nu s-a instalat intr-o luna , doua, cum doreste mama sa spuna ca sa o salveze de iresponsabilitatea ei. Familia si-a neglijat copilul ani de zile", spune prof. dr. Nicolae Hancu, presedinte Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Potrivit medicului, cazul fetitei de 10 ani este exceptional de rar.

Medicii specialisti trag un semnal de alarma si le sugereaza parintilor sa supravegheze atent alimentatia celor mici si sa-i indrume sa faca sport. "Mesajul nostru pentru parintii care isi dau seama ca au copii care mananca mult, nesanatos, si isi dau seama ca se produce un plus semnificativ,  ii imploram sa se adreseze unui medic specialist in nutritie", spune prof dr. Nicolae Hancu.

Citeste si...

4 Februarie 2013
 1482    0
1 Februarie 2013
 1015    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu