Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

20 Noiembrie 2018
 388    0

Muzeul de Speologie,unic in tara, este inchis pe termen nelimitat

Muzeul de Speologie Emil Racovita din Cluj Napoca
Redeschiderea Muzeului de Speologie din Cluj-Napoca este blocata e un litigiu in instanta privind calea de acces, dupa care ar urma lucrarile de renovare.

Aspirant la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, Cluj-Napoca sta relativ prost la capitolul muzee. Muzeul de Istorie este inchis de cativa ani pentru renovare, iar Muzeul de Speologie este inchis pe termen nelimitat. Turistii care ajung in Cluj si vor sa viziteze Muzeul de Speologie, cu acces din strada Sextil Puscariu se lovesc de o poarta masiva din lemn, ferecata bine pe dinauntru. Nu exista nici un fel de panou pe care sa scrie ca muzeul nu e vizitabil, astfel ca cei interesati sa vada exponatele nu stiu daca au nimerit in afara orelor de vizitare sau daca e inchis definitiv. Singurul lucru care aminteste ca in cladirea aflata intr-o stare avansata de degradare exista un muzeu este placuta albastra de la intrare pe care este scris cu majuscule „Muzeul de Speologie”. Mai exista o cale de acces la muzeu si prin Piata Unirii, dar si aceasta cale este impracticabila tot din cauza starii de degradare a imobilului.

Accesul a fost blocat de un coproprietar

Muzeul care poarta numele renumitului savant roman Emil Racovita este inchis din anul 2010 cand unul dintre proprietarii imobilului a decis sa inchida poarta de acces dinspre strada Sextil Puscariu de teama unor accidente cauzate de starea proasta in care se afl a cladirea. „O parte din cladire a fost retrocedata, o parte se afla in proprietatea Primariei, iar accesul este blocat de unul dintre proprietari pentru ca accesul este comun, imobilul nu este consolidat, iar el a spus ca nu vrea sa se intample accidente”, a explicat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca. Decizia de inchidere a accesului, contestata in instanta Unul dintre proprietarii cladirii este Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor, altul este barbatul care a decis blocarea accesului, iar al treilea co-proprietar este Primaria Cluj-Napoca. Autoritatile locale au contestat in instanta decizia celui de al doilea coproprietar de a inchide accesul, dar deocamdata demersul Primariei este blocat in instanta. In aceste conditii, reprezentantii autoritatilor locale ridica din umeri si nu stiu ce sa spuna despre o posibila data a redeschiderii muzeului, mai ales ca dupa ce se va pronunta instanta cu privire la calea de acces trebuie incepute lucrari de renovare.

Citeste si...

4 Februarie 2013
 1046    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu