Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

17 Noiembrie 2018
 1604    0

Bechtel a tepui o firma din Cluj

Un ONG din Cluj cere Guvernului sa protejeze companiile romanesti "tepuite" de constructorul Autostrazii Transilvania, Bechtel SUA.

Liga Intreprinzatorului Roman
(LIR) cere Guvernului sa apere companiile romanesti "tepuite" de catre Bechtel, dupa ce a fost sesizata de catre mai multi manageri si proprietari de companii mici si mijlocii, care ar fi fost inselate de catre Bechtel.

Un caz concret este cel al firmei clujene SC Pulp Fiction SRL, arata LIR intr-un comunicat de presa. Este vorba de compania care a asigurat, din 2004 si pana in 2009, transportul tuturor muncitorilor Bechtel de la domiciliu pe santierul Autostrazii Transilvania si inapoi. "Timp de patru ani si jumatate, nu am avut nici o problema cu Bechtel", spune directorul Zoltan Egyed. "Insa, dupa plecarea domnului Michael Mix si cooptarea unor manageri turci in cadrul companiei americane, relatia dintre Bechtel si furnizorii romani de bunuri si servicii s-a deteriorat. Au inceput sa nu mai plateasca facturile emise de noi si receptionate de noi. La inceput, managerii turci ne-au spus ca nu au primit banii din partea Guvernului roman. Apoi, dupa ce reprezentantii Companiei Nationale a Drumurilor Nationale si Autostrazilor din Romania ne-au confirmat in scris faptul ca au achitat facturile, managerii turci nu ne-au mai dat nici o explicatie pentru refuzul de a plati facturile. Dupa sase luni de neplata, i-am notificat conform contractului si am sistat furnizarea de servicii de transport. Instant, cei de la Bechtel ne-au virat jumatate din banii datorati. Apoi, ne-au chemat la negocieri. Managerii turci le-au cerut intreprinzatorilor romani sa accepte reducerea datoriilor pe care le are compania americana fata de partenerii sai. Noi nu am acceptat, pentru ca, timp de cinci ani, am prestat servicii complete, fara repros. Noi suntem singurii care am putut sa ii dam in judecata pe Bechtel, dupa stiinta mea, pentru ca in toate celelalte contracte semnate de Bechtel cu furnizorii americanii au inserat o clauza abuziva, conform careia toate litigiile dintre parti trebuie judecate la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, acolo unde doar introducerea cauzei pe rol presupune sume imense, de ordinul a zeci de mii de euro. Procesul nostru se afla pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, insa desfasurarea procesului ridica semne de intrebare, pentru ca Justitia nu a reusit sa solutioneze de cinci ani o cauza simpla".


LIR va monitoriza derularea acestui proces si analizeaza posibilitatea sesizarii organismelor europene. "Consideram ca acest caz poate atrage condamnarea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si neridicarea monitorizarii MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare-n.red.) realizata de Comisia Europeana", arata ONG-ul clujean. "LIR considera ca, pana acum, statul roman a dezavantajat net companiile autohtone in relatia lor cu companiile multinationale si solicita tuturor autoritatilor in drept sa ia masuri pentru a preintampina repetarea unor astfel de cazuri", arata liga oamenilor de afaceri din Cluj.

Citeste si...

1 Februarie 2013
 1389    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu