Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 16 ore
 352    0

Proiectele strategice in Zona Metropolitana Cluj

In perioada 2014-2020 prioritate la banii europeni vor avea proiectele care acopera un teritoriu mai extins si nu cele pe principiul „primul venit, primul servit".

Primarii din Zona Metropolitana Cluj-Napoca (ZMC) si-au prezentat ieri principalele proiecte pe care le vizeaza in perioada 2014-2020. Pentru a se dezvolta durabil in urmatorii ani, municipiul si comunele limitrofe vor trebui sa investeasca indeosebi in mobilitatea cetatenilor, dezvoltarea resurselor umane si a economiei.

„O parte dintre ceea ce s-a dezbatut sunt idei (posibile viitoare proiecte), o parte proiecte scrise dar nefinantate, o parte proiecte in implementare. Toate acestea si altele stranse in perioada urmatoare vor trebui prioritizate. Trebuie gasite solutii pentru unirea acelora care vizeaza aceleasi probleme sau au obiective complementare. Spre deosebire de perioada trecuta de programare (2007-2013), unde se mergea pe principiul "primul venit, primul servit", in perioada urmatoare se vor finanta cu prioritate proiectele strategice, care acopera zone mai multe", a precizat Adrian Popa, expert al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADRNV).

Agentia si reprezentantii comunitatilor locale au trasat ieri o prima lista de proiecte prioritare, cu finantare din fonduri europene, care ar trebui demarate in 2014-2020. Intalnirea face parte din seria de ateliere de lucru cu reprezentantii comunitatilor din Transilvania de Nord, demarata de ADRNV cu scopul de a lansa pregatirea de proiecte aferente perioadei respective. Echipa de planificare a ADRNV a explicat cadrul general european, national si regional, in care se deruleaza procesul de planificare strategica, care sunt obiectivele tematice propuse de Strategia Europa 2020, directiile strategice regionale si conditiile generale in care trebuie sa se inscrie proiectele pentru a avea sanse sa primeasca finantare europeana dupa 2014.

„Comunitatile care au aceleasi nevoi trebuie sa reuseasca sa colaboreze, prin intermediul unor proiecte comune. Este necesar ca aceste viitoare proiecte sa aiba o abordare teritoriala, integrata", a declarat Calin Magurean, sef al Departamentului de evaluare din ADRNV. El a prezentat un instrument online pentru colectarea si centralizarea tuturor ideilor de proiecte venite din partea autoritatilor publice, disponibil pe portalul ADRNV. Astazi se va desfasura atelierul de lucru cu comunitatile locale din judetul Salaj, zona Zalau - Jibou - Cehu Silvaniei, gazduit de Primaria Zalau, iar joi, cel pentru zona Gherla - Dej - Beclean, gazduit de Primaria Dej. Pana acum au mai avut loc ateliere de lucru la Baia Mare (Maramures), Tasnad (Satu Mare), Oradea si Valea lui Mihai (Bihor).

Prioritatile comunelor din ZMC in perioada 2014-2020

Citeste si...

5 Februarie 2013
 1227    0
5 Februarie 2013
 1049    0
5 Februarie 2013
 1001    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu