Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 18 ore
 316    0

Beneficiarii clujeni de proiecte europene isi cer banii de la stat

Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) Cluj a trimis un document de pozitie care ofera guvernului solutii pentru atragerea in Romania a 5 miliarde de euro din fondurile europene.

Patronatele au identificat 15 cauze-radacina care au generat „dezastrul din prezent" si au lansat 25 de propuneri pentru „relansarea si salvarea" Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „Nu s-a reusit o rezolvare a problemei platilor intarziate, situatia beneficiarilor fiind in continuare dramatica, la limita supravieturirii. In continuare sunt acumulate restante in platile interne catre beneficiari, sunt aduse in pragul falimentului mii de institutii si de organizatii, fiind puse in discutie peste 20.000 de locuri de munca", remarca patronatele. 

 
Prin sustinerea functionarii POSDRU vor fi asigurate venituri directe de 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, conform organizatiei patronale. „Prin atragerea de fonduri europene, produsul intern brut al tarii poate salta cu 4,7%", sustine Augustin Fenesan, presedinte al APM. Acesta avertizeaza ca, daca statul nu isi va onora partea de finantare catre beneficiari, se va trezi cu foarte multe procese in instanta din partea acestora. 
 
Printre prioritatile sugerate de APM se numara reluarea de urgenta a platilor catre beneficiari, anularea dobanzilor si penalitatilor, externalizarea unor activitati ale autoritatii de management al POSDRU, debirocratizarea programului, simplificarea procedurilor de achizitii publice, clarificarea procedurilor de recuperare a taxei pe valoarea adaugata, renuntarea la practica de a schimba regulile in timpul jocului.
 
POSDRU stabilește axele prioritare și domeniile majore de interventie ale Romaniei in domeniul resurselor umane in vederea implementarii asistentei financiare a Uniunii Europene. In perioada 2007-2013, fondurile disponibile pentru POSDRU in Romania sunt de 3,4 miliarde de euro, la care se adauga o contributie nationala publica de 613 milioane de euro și o contributie nationala privata de 164 de milioane de euro. Domeniile care pot fi finantate sunt educatia și formarea profesionala, creșterea adaptibilitatii lucratorilor și intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare și a incluziunii sociale, asistenta tehnica.

Citeste si...

4 Septembrie 2013
 1143    0
28 August 2013
 1676    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu