Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

18 Decembrie 2018
 319    0

Aspirina poate cauza orbire

In ciuda nenumaratelor sale beneficii, aspirina, mai ales administrata o perioada lunga de timp, are si efecte secundare ce nu pot fi trecute cu vederea. Printre acestea se afla si orbirea, dupa cum arata un studiu recent realizat in Australia.

Cei mai expusi acestui risc sunt cei care recurg la acest medicament regulat, timp de mai multi ani, si care au si probleme cardiace, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Sydney, citati de BBC. In cadrul cercetarii s-a aratat ca riscul lor de a fi diagnosticati cu o anumita forma de degenerescenta maculara este de doua ori mai mare decat in mod normal.

Aspirina poate avea ca efect formarea unei pete intunecate in mijlocul campului vizual, care poate duce in scurt timp, chiar zile, la orbire.

Studii anterioare au aratat ca aspirina, luata in doze mici, zilnic, reduce riscul atacului vascular cerebral si pe cel al atacului de cord in cazul pacientilor cu boli cardiovasculare. Unii oameni de stiinta sunt convinsi ca medicamentul poate preveni chiar cancerul, insa aceasta ipoteza mai trebuie inca studiata.

In ciuda rezultatului studiului, de mentionat e faptul ca voluntarii cuprinsi in cercetare aveau o varsta medie de 60 de ani, ei fiind monitorizati timp de 15 ani. Desi s-a observat o legatura certa intre aspirina si degenerescenta maculara, nu trebuie uitat faptul ca aceasta boala apare cu preponderenta la persoanele in varsta, crescand riscul pe masura ce trec anii.

Insa oamenii de stiinta spun insa ca, in unele cazuri, beneficiile obtinute de pe urma aspirinei sunt mai mari decat riscul aparitiei degenerescentei maculare si, in final, a orbirii.

Despre aspirina deja se stia ca poate avea ca efect secundar hemoragiile interne.

Citeste si...

21 Ianuarie 2013
 2217    0
21 Ianuarie 2013
 1313    0
21 Ianuarie 2013
 1328    0
21 Ianuarie 2013
 1751    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu