Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Local

 National

 Sanatate

 Magazin

 International

 Sport

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZC.ro

 BZI.ro

 BZT.ro

 BZV.ro

 Sanatate

 Cultural

 Video

 Turism

 Culinar

 Divertisment

 Monden

 Radio

 IT & C

 WoW!

 Sport

Titlul Zilei

Acum 16 ore
 246    0

Medicamentele pentru persoanele cu boli psihice au disparut din farmaciile din Cluj

Pacientii care au tulburari de personalitate nu mai gasesc in farmaciile din Cluj-Napoca medicamentul Liticarb necesar in tratament.

Medicii psihiatri clujeni confirma lipsa medicamentului din farmacii si sustin ca acesta a disparut de pe piata romaneasca in urma cu cinci ani. Cu toate acestea, Elena A., o clujeanca in varsta de 45 de ani, sustine ca un medic specialist i-a prescris tratamentul cu Liticarb (carbonat de litiu -n.red.) fiului ei in varsta de 17 ani. Mai mult, femeia a putut achizitiona medicamentul din farmacii pana in luna septembrie.

Liticarb este un medicament care se administreaza in tratamentul bolilor psihice si in cel al dependentelor de droguri sau de alcool. "Anul trecut, chiar in septembrie, am gasit in farmaciile din oras Liticarb. Copilul meu ia acest medicament si functiona in medicatia sa pentru problemele de personalitate si tulburarile pe care le are. Era un medicament ieftin, il luam de la farmacia Remedium. Acum nu exista pe piata. Ni s-a spus ca doar in Ungaria il gasim si nu se mai aduce", a declarat Elena A. Femeia sustine ca pentru ca medicamentul sa ajunga in Romania ar trebui sa existe semnat un protocol cu Ministerul Sanatatii. "Ni s-a mai precizat ca este nevoie de un protocol cu Ministerul Sanatatii. Nu intelegem de ce, pentru astfel de medicamente pentru pacienti din acesta sfera unde nu prea se asigura servicii de calitate in tara, nu se face ceva macar ca sa-si cumpere medicamente cu banii lor. Nu ni s-a prescris un inlocuitor, pentru ca doar acesta ar avea efecte", s-a plans Elena A.

Reporterii au contactat mai multe farmacii pentru a afla daca medicamentul se afla pe stocuri. "A fost blocata furnizarea de anul trecut, iar medicii specialisti trebuie sa depuna dosarele la minister", ne-a declarat o angajata a farmaciei Remedium. Nici angajatele de la farmacia Catena din cartierul Gheorgheni nu erau mai la curent cu situatia medicamentului. "Nu avem acest medicament", au spus farmacistele. Nici farmacia Sperantei Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj, nu are pe stoc medicamentul. "Nu este inregistrat la noi. Este un medicament cu probleme la care pacientii trebuie sa fie foarte atent urmariti. Am avut acest medicament in urma cu zece ani cand am deschis farmacia", a declarat Speranta Iacob.

Profesorul universitar Ioana Miclutia, sefa Clinicii de Psihiatrie II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj, sustine ca medicamentul Liticarb a disparut de pe piata romaneasca in urma cu mai multi ani. "De mult a fost scoasa orice forma de litiu din Romania. Medicamentul a fost scos din cauza ca nu avea paternitatea in Romania si era foarte ieftin. in locul lui se administreaza alti stabilizatori de dispozitie", a explicat Miclutia. Ea a adaugat ca in perioada in care medicamentul era administrat, medicii specialisti trebuiau sa verifice concentratia litiului prin intermediul unei aparaturi speciale. "Sunt putini pacientii care sunt pe litiu si ei isi procura medicamentul din alte tari. Liticarb este carbonat de litiu care se prepara in Ungaria. Nu se mai gaseste de cinci ani in Romania", a declarat si profesorul universitar Doina Cosman, seful Clinicii de Psihiatrie III din cadrul SCJU Cluj.

Liticarb nu exista in nomenclatorul medicamentelor

"Liticarb nu este in nomenclatorul medicamentelor pana nu vine un solicitant sa depuna cerere de autorizare. Probabil ca fostul detinator al acestei autorizatii nu si-a mai prelungit autorizatia de punere pe piata a medicamentului", a declarat Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Natioanale a Medicamentului.

Citeste si...

22 Ianuarie 2013
 994    0
22 Ianuarie 2013
 1471    0
22 Ianuarie 2013
 1040    0
22 Ianuarie 2013
 1999    0
21 Ianuarie 2013
 1963    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu