CEX al PSD a decis sa o remanieze pe Ana Birchall din functia de ministru al Justitiei. In locul ei va fi propusa Dana Girbovan, presedintele UNJR, sustinator al modificarilor aduse de PSD la legile justitiei.

Ana Birchall va fi propusa pentru postul de vicepremier pe parteneriatul strategic.

Baronii PSD au cerut in ultimele doua luni in mod insistent demiterea Anei Birchall de la Justitie, din cauza intentiei ei de a desfiinta Sectia Speciala pentru investigarea magistratilor.

Exista de mai multa vreme nemultumiri ale liderilor PSD legate si de refuzul Anei Birchall de a promova la ministerul Justitiei oameni de partid sau propusi de partid. Birchall a respins categoric implicarea PSD in minister fapt care i-a atras furia colegilor.

De mentionat este ca una dintre propunerile facute de ministru pentru un post de secretar de stat este Gheorghe Muscalu, fost sef al DIICOT si fost vicepresedinte al CSM.

Schimbul de opinii contrare intre PSD si Ana Birchall pe tema activitatii si organizarii ministerului de Justitie vine pe fondul unor discutii aprinse purtate de Birchall si Dancila in urma cu o luna, din cauza Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor, pe care actualul ministru vrea sa o reintroduca sub control institutional.

Existenta Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor a redevenit una dintre mizele principale pe agenda interna a PSD, dupa ce premierul Viorica Dancila se angajase public ca partidul nu se va mai implica in treburile Justitiei.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, este subiectul nemultumirilor colegilor din PSD mai ales din cauza opozitiei sale fata de activitatea si existenta acestei Sectii, dar, dupa ce a aparut in public informatia conform careia Viorica Dancila si-ar fi exprimat regretul ca a numit-o la Ministerul Justitiei, in cadrul intalnirii cu Procurorul General al SUA, premierul a tinut sa sublinieze in fata demnitarului american ca ea a ales-o pe Birchall pentru acest portofoliu si ca are intreg sprijinul sau pentru activitatea la minister.

Intr-o discutie informala purtata la Tulcea, in urma cu o luna, premierul a recunoscut conversatiile pe tema Sectiei Speciale purtate cu ministrul Justitiei, explicand ca ea sprijina ideea unui proiect de lege in Parlament, chiar daca ar fi vorba despre desfiintarea institutiei. Rezistenta la schimbare s-a manifestat si in privinta proiectului elaborat de Birchall pentru scoaterea inspectorilor Antifrauda de sub controlul ministrului Finantelor, Orlando Teodorovici, prin mutarea acestora in cadrul parchetelor. Ministrul a dorit sa faca modificarea prin OUG, dar s-a lovit de refuzul colegilor din Guvern si textul s-a transformat in proiect de lege, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei.

CEX al PSD a mai decis sa il numeasca pe Iulian Iancu pe postul de vicepremier pe probleme economice, iar la Educatie pe senatorul PSD de Arges, Serban Valeca. coral