News Flash:

Apa cu clor de la robinet, modalitatea legala prin care murim incet, dar sigur

5 Octombrie 2016
1024 Vizualizari | 0 Comentarii
Clorul este folosit pentru a purifica apa pe care o bem sau pe care o folosim la spalat. Cu toate acestea, clorul este o substanta foarte periculoasa. Procesul cunoscut sub numele de clorinare, este de fapt o adaugare de clor in apa si este metoda cel mai des utilizata in Romania dar si in lume, pentru dezinfectia apei.

Printre problemele de sanatate pe care clorul le poate cauza se numara distrugerea celulelor, afectiuni cardiace, cancer la san si prostata, complicatii respiratorii, imbatranire prematura, infectii ale pielii, iritarea nasului si a gatului. De asemenea, clorul din apa cauzeaza si oboseala si poate arde retina.

Dusurile cu apa fierbinte inrautatesc situatia. Caldura apei elibereaza vapori de clor care formeaza un nor caustic. Acest nor caustic patrunde in toata casa, astfel incat totii membrii familiei sunt afectati de dusul zilnic.

Clorul este o substanta foarte periculoasa pentru organismele vii. Ea este in prezenta in apa noastra datorita legilor date de niste oameni care nu au analizat treaba din toate unghiurile. Clorul din apa este destinat dezinfectiei. Pentru a fi eficient el trebuie turnat in apa in cantitati foarte mari, iar de aici incep probleme noastre, a celor care consumam apa tratata, fie ca o bem, fie ca facem dus, tot ne afecteaza.(Prin dus se creaza vapori otravitori de clor rezultati din apa calda).

Apa imbuteliata de foarte multe ori este mult mai periculoasa decat apa tratata de la robinet: nu de putine ori s-au gasit loturi infestate de tot felul de bacterii, apa plata din magazine sta in bidoane de plastic (din plastic trec compusi periculosi pentru sanatate in apa), apa poate fi statuta de multa vreme. Exista comercianti care imbuteliaza apa de la robinet, este mai ecologic, mai comod, mai sanatos si mai ieftin sa o consumam de la robinet cu filtru decat sa o cumparam.

Este foarte important nu numai sa ne gandim la sanatatea noastra, ci si sa facem ceva pentru ea, mai ales ca in ceea ce priveste apa, avem solutia filtrului, care este la indemana la aproape oricine.

In apa de la robinet se gaseste Helicobacter Pylori, o bacterie ce poate duce la aparitia cancerului. Nu e problema ca bei astazi apa de la robinet si te vei infecta cu acea bacterie. Daca bei de mult timp numai apa de la chiuveta, sigur acea bacterie va fi in organismul tau si in timp vei fi pasibil un cancer. Cancer oricine are, dar nu e dezvoltat la toti.
Acum sa nu credeti ca sucurile pe care le cumparati din supermarket-uri sunt facute cu apa plata (de izvor etc..) Toate sucurile alea sunt facute cu apa de asta care se gaseste la chiuveta.

Clorul este utilizat intr-o varietate mare de aplicatii, de exemplu este folosit ca agent de albire, este folosit ca agent decapant in metalurgie, in industria celulozei. Chiar daca clorul este necesar in diferite forme de viata, clorofluorocarbura (o molecula care are in componenta ei clor), este responsabila, se pare, de distrugerea stratului de ozon.

Expunerea la clor si efectele asupra sanatatii

Efectele expunerii clorului asupra sanatatii sunt imediate, uneori chiar incepand de la primele secunde. In functie de durata de expunere dar si de cantitatea de clor, efectele sunt diferite.

Inhalare. Cele mai multe expuneri la clor se face prin inhalare (de exemplu in timpul dusului). Expunerile la un nivel scazut de clor, acesta fiind prezent in anumite cazuri in aer (de exemplu prezenta in spatii inchise, unde se foloseste clor gazos) vor cauza iritatii ale cailor respiratorii, dureri in gat si tuse. La un nivel mai ridicat de expunere, simptomele pot progresa: senzatie de incordare la nivel de zona toracica, in respiratie suieratoare si/sau spasme bronsice. Mai multe expuneri pot avea ca rezultat edem pulmonar necardiogen.

Ingerarea. Deoarece clorul este in forma de gaz la temperatura camerei, este putin probabil ca expunerea sa aiba ca rezultat o ingerare. In orice caz ingerarea, in mod accidental se poate face cu ajutorul apei (clor dizolvat in apa), iar aceasta poate cauza deteriorarea tesuturilor, iar la nivelul stomacului, trac gastrointestinal (vorbim de o ingerare a unei doze mai mari, in mod accidental, decat doza prezenta in apa pentru dezinfectie).

Ochii si contactul cu pielea. O expunere la un nivel mic de clor gazos va cauza iritatie ochilor si pielii. O expunere la un nivel ridicat va avea ca rezultat arderea pielii. Expunerea indelungata la clor lichid poate provoca chiar deteriorarea iremediabila a pielii si ochilor.
Pielea si apa de la dus

Clorul a fost recunoscut ca un agent oxidant, ceea ce inseamna ca nu omoara doar germenii din apa, ci va afecta viata din tesuturile pielii tale. Dar asta nu este tot. Stiai ca aburul de la dusurile calde contin de fapt vapori de clor care se transforma in gaz cloroform, un iritant pulmonar si care produce un efect de oboseala? Corpul tau poate absorbi mai mult clor la un dus decat o face atunci cand bei zilnic 8 – 10 pahare de apa. Deci daca esti pasionat de dusuri fierbinti, ar fi bine sa-ti cumperi si sa-ti montezi un filtru de dus pentru a elimina acei vapori periculosi de clor.

Clorul are un efect puternic de uscare a parului si a pielii. Daca pielea este uscata, imbatraneste mai repede. Deci ar fi indicat sa-ti montezi un filtru special la dusul tau, sau mai exista o varianta, sa-ti montezi un sistem de filtrare pentru toata casa. Deci este bine sa te asiguri ca nu folosesti apa cu clor nici pentru dus si nici pentru apa de baut.

In SUA exista anumite studii care arata ca la doua decenii dupa inceperea folosirii clorului pentru dezinfectia apei (in anul 1904), au inceput sa para anumite boli ca probleme de inima, cancer si senilitate. Aici nu vorbesc impotriva dezinfectiei apei care este absolut necesara, ci mai degraba incerc sa te constientizez de pericolul clorului si sa-ti aduc in atentie cum anume te poti proteja de el. Dar este clar si evident ca avem nevoie ca un agent de dezinfectie sa fie adaugat in apa, fie ca vorbim de clor sau de alta substanta chimica.

Cercetatorii au descoperit ca o cantitate mare de clor in apa de la robinet poate dubla riscul aparitiei unor serioase defecte ale inimii si creierului in timpul dezvoltarii unui fat. Studiul efectuat pe un grup de 400.000 de copii thailandezi a descoperit ca exista un risc mai mare pentru bebelusi de a se naste cu malformatii daca mama a baut apa tratata cu clor.

„Rezultatele studiului nu arata doar ca apa care contine clor poate produce malformatii, dar sugereaza si ca expunerea la produsele cu clor poate fi responsabila pentru anumite defecte,” declara autorul studiului, Jouni Jaakkola, de la Universitatea din Birmingham.
Plumbul, otrava din apa de la robinet

Plumbul apare in apa pe care o bem din cauza tevilor folosite in instalatiile de apa pe care le avem in case sau in blocurile de locuinte. Coroziunea acestora conduce la aparitia plumbului in apa, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Desi in prezent s-a redus folosirea tevilor din plumb, majoritatea caselor si blocurilor de locuinte vechi includ in instalatiile sanitare conducte sau subansamble din acest metal otravitor.
Rugina, la fel de periculoasa

Nici rugina nu lipseste din apa care curge la robinete. Desi nu este la fel de otravitoare precum plumbul, poate cauza probleme serioase de sanatate daca este consumata in apa pe o perioada lunga de timp.

Paraziti, germeni si bacterii

Cu toate ca este clorurata, apa de la robinet poate contine paraziti, germeni sau bacterii. Acestea provoaca indigestii, probleme ale rinichilor, infectii si chiar septicemii.
Femeile insarcinate, in pericol din cauza clorului

Apa de la robinet poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate. Ele prezinta riscul de a pierde sarcina din cauza consumului de apa clorurata. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al Fundatiei Americane pentru Studiul Apei. Studiile au demonstrat ca expunerea usoara la aceste substante chimice mareste riscul de dezvoltare incompleta a fatului si de avort spontan.

Doctorul David A. Savitz de la Universitatea din Carolina de Nord a monitorizat 3.100 de femei insarcinate care au baut apa de la robinet provenind din trei surse de distributie. Viitoarele mamici expuse la clor au prezentat un risc de 15,7% de a pierde sarcina. Totusi, dr. David A. Savitz le asigura pe femeile care asteapta un copil ca apa de la robinet este inofensiva daca este consumata fiarta si racita sau daca este folosita pentru prepararea hranei.
Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind clorurarea apei potabile stabilesc valoarea-limita de 5 miligrame de clor pe litru. Aceste reglementari sunt valabile si in Europa, inclusiv in Romania.
apa fierbinte clorul apa imbuteliata inhalare ingerarea rugina apa
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1508 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020909 (s)