News Flash:

Apele Romane dau vina pe localitatile riverane situate in amonte pentru mizeria de pe Somes. Boc promite un plan de igienizare pana la sfarsitul lunii

7 Septembrie 2016
1157 Vizualizari | 0 Comentarii
Somesul a ajuns unul dintre cele mai mizerabile rauri din tara
Situatia degradanta in care a ajuns Somesul, in contextul in care Clujul candideaza pentru titlul de Capitala Culturala in 2021, a ajuns, in sfarsit, si pe masa decidentilor si reprezentantilor Apelor Romane, care, impreuna cu edilul Emil Boc, promit gasirea unei solutii in termen scurt.

Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa (ABAST) sustine ca de vina este managementul deficitar din localitatile riverane situate in amonte, motiv pentru care Somesul ajunge poluat si mizerabil la Cluj.

"Prin intermediul apelor de suprafata se transporta cantitati importante de reziduuri rezultate din activitatea aglomerarilor umane. Antrenarea deseurilor pe raul Somesul Mic reprezinta rezultatul managementului deficitar in acest domeniu din localitatile riverane situate in amonte.

Avand in vedere problemele grave ale localitatilor riverane, inevitabil deseurile au invadat cursul de apa. Odata cu rezolvarea acestei crize, cantitatea de deseuri antrenate in Somesul Mic va scadea.

Responsabilitatile in domeniul salubrizarii si igienizarii cursurilor de apa revin si altor institutii cu sarcini ce decurg din legea apelor nr. 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare si a ordonantei de urgenta nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, cu modificarile si completarile ulterioare, in speta administratiilor publice locale.

Acestea au obligatia, ca pe raza localitatilor, sa asigure masuri corespunzatoare pentru conservarea si protectia mediului si intretinerea cursurilor de apa", se arata intr-un comunicat de presa remis de Apele Romane, institutie in administrarea careia se afla albia raului.

Progrese remarcabile pot fi obtinute doar cu schimbari majore in plan comportamental, puncteaza institutia citata, care sustine ca deruleaza sistematic campanii de constientizare si responsabilizare sociala pentru a atrage atentia asupra riscurilor poluarii.", anunta reprezentantii Apelor Romane.

Primarul Emil Bac a anuntat ca vor avea loc lucrari de curatire la finele lunii, intr-o colaborare a Primariei Cluj cu Garda de mediu si Apele Romane."In aceasta perioada formatiile de lucru au actionat pe raul Somesul Mic pentru degajarea deseurilor menajere, vegetale si a peturilor. De asemenea, de-a lungul raului Somesul Mic s-a constatat prezenta mai multor specii de macrofite acvatice. Pentru recoltarea acestora, la finele lunii septembrie 2016, ABAST va fi dotata cu un utilaj specific, urmand sa se intervina in zonele critice de pe raul Somesul Mic, in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca". 

De asemenea, planul de igienizare a Somesului prevede instalarea unor stavilare la iesirea din oras, in Grigorescu si la intrarea in Floresti: "Am convenit cu Apele Romane sa facem niste stavilare, nu baraje, care sa opreasca deseurile plutitoare de mici dimensiuni - peturi. Nu vor putea opri busteni. Pe parcursul toamnei, stavilarele vor fi deschise in Grigorescu pentru a se curata de acolo malul", anunta Emil Boc, citat de Ziua de Cluj.

Garda de Mediu anunta ca va intensifica controalele in tot judetul si va aplica amenzi tuturor celor ce arunca gunoaie sau polueaza in vreun fel apa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Somes
abast cluj somesul mic apelor romane
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2624 (s) | 34 queries | Mysql time :0.051112 (s)