Aplicația 24pay, dezvoltată de compania PTP Online, care permite celor care folosesc transportul în comun din Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara să achite biletul de călătorie cu telefonul, a ajuns la peste 1 milion de tranzacții în 15 luni de la lansare.

Aplicația a fost lansată în martie 2018, iar plățile pentru achiziționarea biletelor electronice sunt derulate prin parteneriat cu Banca Transilvania (BT) Cluj, utilizând soluția acesteia de plată cu cardul. 24pay are 160.000 de instalări, iar zilnic, în medie, sunt realizate 6.000 de cumpărari. De la lansare valoarea tranzacțiilor este de 3,4 milioane de lei. 80% au fost făcute cu telefoane mobile cu sistem de operare Android, iar 20%, prin intermediul smartphone-urilor cu sistem de operare iOS.

 „BT îşi propune să contribuie constant la dezvoltarea ecosistemelor de tip smart city prin digitalizarea serviciilor publice. Ca parte din această abordare, am identificat 24pay, o inițiativă 100% românească, drept oportunitate de a dezvolta servicii complementare banking-ului şi ca modalitate de implicare în transformarea localităților din România în orașe inteligente“, afirmă Marius Flore, director servicii digitale al BT.

Prin 24pay, orice persoană care locuiește sau călătorește în aceste orașe poate achita simplu și rapid transportul în comun prin intermediul cardului bancar, fără a fi nevoită să caute o casă de bilete sau să dețină bani cash asupra sa. Sperăm să extindem această soluție modernă de plată  și în alte orașe din țară. Ea a fost bine primită mai ales în rândul tinerilor.

O altă funcționalitate pe care vom pune accent va fi plata la automatele comerciale, pentru cafea și băuturi reci”, declară Dan Cernea, director general al PTP.

Aplicația este disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS, iar utilizatorii o pot descărca gratuit din Google Play sau App Store. Pentru utilizarea aplicației, este necesară adăugarea inițială a unui card bancar Visa sau Mastercard.

Titlurile de călătorie pot fi achiziționate prin accesarea secțiunii transport public și scanarea codului QR sau, dacă telefonul este echipat cu tehnologia NFC, prin apropierea de eticheta cu simbolul NFC de pe afișele din stații şi mijloacele de transport în comun sau – pentru cei care folosesc 24pay în Cluj-Napoca – prin tastarea codului de patru cifre de pe afișul 24pay din mijloacele de transport.

În funcție de localitate, pot fi achiziționate titluri de călătorie variate, de la o călătorie până la abonamente de 30 de zile sau abonamente reduse pentru elevi și studenți. Sistemul 24pay este pus la dispoziție gratuit operatorilor de transport, fără a fi percepute costuri pentru dezvoltarea și implementarea aplicației.

PTP Online face parte dintr-un grup de companii din București care activează pe piața serviciilor de reîncărcare electronică. La nivel de grup, cifra de afaceri în 2017 a fost de 30 milioane euro. BT este cea mai mare bancă din România, cu 16% cotă de piață. Ea are 3 milioane de clienți, 8.000 de angajați şi 500 de sedii în 180 de localități.

coral