News Flash:

Arhiepiscopul Romanului si Bacaului a murit cu cinci zile inainte de implinirea varstei de o suta de ani

5 Noiembrie 2014
1659 Vizualizari | 0 Comentarii
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului Eftimie Luca
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Eftimie Luca, a murit marti, cu doar cinci zile inainte de implinirea varstei de o suta de ani.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului
, Ioachim Bacauanul, a declarat ca Eftimie Luca, cunoscut drept "ierarhul cel bun si cu suflet mare, cu dragoste si ravna pentru Biserica Ortodoxa Romana", in slujba careia s-a aflat peste 80 de ani, "lasa in cugetul romanilor amintiri frumoase, compasiune si multa dragoste".

"S-a nascut si a crescut in preajma muntelui Ceahlau, zona plina de farmec, de poezie, dar si de istorie si de evlavie romaneasca, fiind educat in crezul dragostei fata de munca, precum si in respectul fata de comorile pe care istoria le-a plantat pe respectivele locurile stramosesti si binecuvantate", a spus Ioachim Bacauanul.

Trupul neinsufletit al ierarhului a fost depus in Catedrala Arhiepiscopala, pentru ca toti preotii, monahii si credinciosii care l-au cunoscut sa poata sa-i aduca un ultim si pios omagiu.

Slujba de inmormantare, ce va fi precedata de Sfanta Liturghie, va avea loc in Catedrala "Sf. Cuv. Parascheva", joi, 6 noiembrie, la ora 11,00.

"Pana la alegerea noului 'chiriarh', potrivit randuielilor bisericesti, Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va exercita slujirea de Arhiepiscop al Romanului si Bacaului, urmand a fi pomenit ca atare la slujbe", a precizat pentru AGERPRES parintele Constantin Gherasim, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Eftimie Luca s-a nascut pe 9 noiembrie 1914, in satul Schitul, comuna Ceahlau, judetul Neamt.

In perioada 1921-1928 a urmat scoala primara in satul natal, iar apoi cursurile Scolii de cantareti din Iasi. La varsta de 20 ani a devenit calugar la manastirea Slatina, judetul Suceava. In aceasta calitate s-a inscris la Seminarul Teologic Monahal din manastirea Cernica, pe care l-a absolvit in anul 1941. In anul 1945 se inscrie la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea sa le termine la institutul Teologic din Bucuresti in anul 1949, unde va obtine titlul de licentiat de teologie avand calificativul "Magna cum laudae".

Intre timp a fost hirotonit ierodiacon in 1941 si ieromonah in 1947.

La 1 aprilie 1949 i s-a incredintat staretia manastirii Bistrita-Neamt pe care avea sa o conduca pana in 1966, iar intre anii 1951 si 1960, concomitent a functionat exarh al manastirilor din Eparhia Romanului si Husilor, si in aceasta calitate s-a ocupat de reorganizarea vietii monahale atat pe linie gospodareasca, cat si de traire spirituala.

In 1966 este numit Arhimandrit si Staret la manastirea "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, unde initiaza lucrari de restaurare la catedrala "Sf. Gheorghe", la staretia si chiliile din incinta lacasului de cult.

"Buna gospodarie a celor doua manastiri pe care le-a condus peste 22 de ani, grija pentru desfasurarea activitatilor calugaresti, precum si experienta si meritele adunate de-a lungul anilor in diferite insarcinari au facut cu Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa-i acorde demnitate de Arhiereu - Vicar la Eparhia Romanului si Husilor, fiind hirotonit in ziua de 30 ianuarie 1972. Dupa sapte ani, dand dovada de adevar, vietuire in Hristos si vrednicie pilduitoare, a fost ales si instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului si Husilor la 23 aprilie 1978", a precizat parintele Constantin Gherasim, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Potrivit acestuia, activitatea Episcopului Eftimie Luca insumeaza manastiri si schituri noi, biserici parohiale, restaurarea in intregime a Catedralei episcopale si a picturii murale realizata in sec. XVI si XVIII, acoperisul fiind reconstruit in stilul moldovenesc stefanian, restaurarea casei 'Veniamin Costache', consolidarea fabricii de lumanari, amenajarea unui paraclis cu hramul 'Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti', redeschiderea Seminarului Teologic 'Sf. Gheorghe', amenajarea complexelor muzeistice de la Centrul Eparhial si manastirea Bogdana.

"Cuvintele de invatatura adresate clerului si credinciosilor cu ocazia vizitelor pastorale, la hirotonii, la conferinte preotesti, pastoralele si numarul impresionant de articole publicate in revistele central bisericesti si mitropolitane, in diferite ziare si reviste, reeditarea revistei de teologie cultura si spiritualitate a Eparhiei 'Cronica Romanului', sunt o alta parte din stradaniile Prea Sfintiei Sale la viata culturala a Eparhiei, dar si a tarii", a mentionat purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

eftimie luca murit ioachim bacauanul sfanta liturghie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045122 (s)