News Flash:

Asasinarea lui Nicolae Iorga

27 Noiembrie 2015
1672 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicolae Iorga
In anul 1940 regimul lui Carol al II-lea s-a prabusit. Neasteptata cedare a Basarabiei si Bucovinei de nord sovieticilor a socat societatea romaneasca si l-a revoltat pe Iorga.

La doua sedinte ale Consiliului Coroanei tinute la 27 iunie, a fost unul din cei sase din totalul de 21 de membri care s-au opus ultimatului impus de URSS, cerand cu insistenta apararea armata a Basarabiei. Mai tarziu, Dictatul de la Viena a cedat Ungariei Transilvania de Nord, astfel agravandu-se criza politica si morala, care a dus la instaurarea Statului National-Legionar cu Ion Antonescu ca Conducator, sprijinit de un guvern legionar. Iorga decide sa suspende aparitia gazetei Neamul Romanesc, explicand ca: „Cand s-a produs o infrangere, steagul nu se preda, ci pinza lui se infasoara in jurul inimei. Inima luptei noastre a fost ideea culturala nationala”.

Vazut vinovat pentru uciderea lui Codreanu, a primit noi amenintari de la Garda de Fier, prin scrisori de ura, atacuri in presa miscarii legionare (Buna Vestire si Porunca Vremii) si tirade de la sediul legionar din Valeni. S-a opus noului guvern sustinandu-si atasamentul fata de regele care fusese obligat sa abdice.

Nicolae Iorga a fost obligat sa paraseasca domiciliile din Bucuresti (unde detinea o casa noua in cartierul Dorobanti) si din Valenii de Munte din cauza cutremurului din noiembrie 1940. S-a mutat la vila sa din Sinaia, unde a terminat Istoriologia umana. A fost ridicat de un grup de legionari, (cel mai cunoscut dintre acestia si conducatorul grupului format din Ion Tucan (secretar general al Institutului National al Cooperatiei), Stefan Cojocaru (consilier la INC), Traian Baicu (director la INC), Stefan Iacobete (sofer INC) si Tudor Dacu (informator al Politiei Legionare fiind inginerul agronom Traian Boeru) in dupa-amiaza zilei de 27 noiembrie, si ucis langa Strejnicu. A fost impuscat de noua ori, cu pistoale de 7,65 mm si 6,35 mm. Asasinarea lui Iorga este des mentionata in paralel cu cea a politicianului taranist Virgil Madgearu, rapit si omorat de legionari in aceeasi noapte, si cu Masacrul de la Jilava (in care aparatul administrativ al lui Carol al II-lea a fost decimat).

Aceste acte de razbunare, puse in legatura cu descoperirea si reingroparea ramasitelor lui Codreanu, au fost facute de legionari din propria initiativa, ducand la tensiuni intre ei si Antonescu. Membrii Garzii de Fier il considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu in timpul regimului de autoritate monarhica a regelui Carol al II-lea, cand in urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu catre Iorga, acesta fiind si consilier regal, i-a intentat proces si liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie.Cu toate ca Iorga a adresat cateva scrisori instantei in care a cerut suspendarea procesului, procedura juridica nu a fost oprita.

Moartea lui Iorga a generat consternare si a cutremurat comunitatea academica. Dupa aflarea vestii asasinarii lui Iorga, 47 de universitati si academii din intreaga lume au arborat drapelul in berna. Discursul funerar a fost tinut de istoricul francez exilat Henri Focillon, din New York, numindu-l pe Iorga „una dintre personalitatile legendare plantate, pentru eternitate, in pamantul unei tari si in istoria inteligentei umane”.In tara, Garda de Fier a interzis plangerea sa in public, exceptand un necrolog in cotidianul Universul si o ceremonie tinuta la Academia Romana. Un ultim omagiu a fost adus de filozoful Constantin Radulescu-Motru, care-l numea, in termeni asemanatori celor folositi de Focillon, „curajosul intelectual al natiunii”, „toata intelepciunea si originalitatea unui geniu roman”, „... a intrupat puterea de munca intelectuala a neamului nostru in gradul cel mai inalt...”.

Trupul lui Iorga a fost ingropat la cimitirul Bellu din Bucuresti, in aceeasi zi cu funerariile lui Madgearu. Cei prezenti, printre care se aflau politicieni si diplomati straini, au sfidat interdictia Garzii de fier cu prezenta lor. Ultimele texte ale lui Iorga, recuperate de tanarul sau discipol G. Bratescu, au fost tinute de criticul literar Serban Cioculescu si publicate la o data ulterioara. Gheorghe Bratianu a preluat postul lui Iorga de la Institutul de Studii Sud-Europene si Institutul de Istorie a Lumii (reintitulat din 1941 Institutul Nicolae Iorga).

sursa:cultural.bzi.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

regimul basarabiei bucovinei consiliului coroanei ion antonescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1017 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042819 (s)