O echipa de arheologi a scos la iveala ramasitele a 227 de copii sacrificati potrivit unui ritual din cultura precolumbiana Chimu.

Ramasitele a 227 de copii gasite. Cultura Chimu a fost prezenta pe coasta de nord a statului Peru pana la sfarsitul secolului al XV-lea, dupa cum a anuntat arheologul Feren Castillo, care a vorbit despre o descoperire fara echivalent in lume.

Ramasitele a 227 de copii gasite

„Este vorba despre cel mai mare sit de sacrificare a copiilor”, a precizat acest arheolog din orasul Trujillo (nord-vest), adaugand ca sapaturile incepute in 2018 au fost efectuate in situl Pampa la Cruz, in statiunea balneara Huanchaco, la circa 700 de kilometri nord de Lima.

Copiii sacrificati, cu varste cuprinse intre patru si 14 ani, au fost ucisi conform unui ritual executat in onoarea zeilor civilizatiei Chimu pentru a le potoli mania, considerata responsabila pentru catastrofele naturale, care erau in realitate asociate fenomenului climatic El Nino.

Arheologii au descoperit, de asemenea, dovezi ale unui episod de ploi abundente la momentul sacrificarii.

„Oriunde sapam, gaseam un alt (copil)”, inhumat cu fata spre ocean”, a indicat arheologul, precizand ca unii dintre acestia au inca piele, par si poarta bijuterii din argint.

Huanchaco a fost teatrul mai multor sacrificari masive de copii in timpul imperiului Chimu. O groapa comuna continand ramasitele a 56 de copii a fost scoasa la iveala in iunie 2018 in acelasi sit din Pampa la Cruz, iar o alta, in care au fost gasite ramasitele a 140 de copii si a 200 de lame tinere a fost descoperita in aprilie acelasi an in apropiere, in situl Huanchaquito.

Revista National Geographic a subliniat atunci natura exceptionala a descoperirii.

"Huanchaco este cu siguranta locul ales (de catre cultura Chimu) pentru a efectua aceste sacrificii", a concluzionat arheologul Feren Castillo.

Imperiul Chimu a atins apogeul intre anii 900 e.n. si 1450 e.n., cand se intindea de pe coasta de nord a statului Peru pana in Ecuadorul de astazi. A fost cucerit de imperiul Inca in 1475, cu aproximativ 50 de ani inainte de venirea primilor conchistadori in regiune. coral