News Flash:

Autoritatea de Supraveghere Financiară : Piaţa asigurărilor din Romania este una stabilă

20 Octombrie 2017
455 Vizualizari | 0 Comentarii
Vicepresedinte ASF Cornel Coca Constantinescu
Piaţa asigurărilor din România este una stabilă, caracterizată de îmbunătăţirea indicatorilor de prudenţialitate şi de lichiditate, rezultă din analiza efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma raportărilor trimise de societăţile de asigurare.Conform datelor raportate, pentru prima dată toţi asigurătorii îndeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerințele minime de capital (MCR) şi cerinţele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II.Valoarea fondurilor proprii eligibile, la finalul primului semestru al anului 2017, pentru a acoperi cerința minimă de capital MCR s-a ridicat, la nivelul întregului sistem, la 4,69 miliarde lei, în timp ce valoarea fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR, la nivelul întregului sistem, a fost de 4,96 miliarde lei. În ceea ce priveşte lichiditatea societăţilor de asigurare, analiza ASF relevă faptul că, în primul semestru al anului, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurărilor generale este în valoare de 2,63. În acelaşi timp, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurărilor de viaţă este în valoare de 5,03. Cei doi indicatori sunt supraunitari, ceea ce indică un nivel foarte bun al lichidităţii la nivelul pieţei asigurărilor. „Piaţa asigurărilor din România a depăşit momentul dezechilibrelor şi este astăzi una stabilă, profitabilă şi pe un trend de creştere consolidat. Ne îndreptăm spre o maturizare a pieţei, potenţialul de dezvoltare fiind unul considerabil. În acest fel se creează premisele ca serviciile oferite consumatorilor să fie la un standard ridicat", a declarat Vicepreşedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.Potrivit datelor transmise de asigurători, la 30 iunie 2017, din analiza de supraveghere off-site s-a constatat că ponderea cea mai mare în structura plasamentelor realizate de societățile de asigurare era deținută de titlurile de stat cu 70% din totalul plasamentelor, ceea ce denotă o politică de investiție prudentă pentru investirea primelor încasate de la asigurați. Printre instrumentele preferate de asigurători, s-au aflat și titlurile în organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), valoarea acestora reprezentând aproximativ 10% din valoarea plasamentelor realizate la nivelul întregii piețe de asigurări. Disponibilitățile bănești constituite în depozite în lei și valută la instituțiile de credit au fost în valoare de 834 milioane lei, reprezentând 7% din totalul plasamentelor, în timp ce cuantumul investițiilor în acțiuni, instrumente financiare cu un grad de risc mai ridicat, a fost de doar 1%.Piaţa asigurărilor a atins, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, rezultatul net al activității, din primul semestru al anului 2017, a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a anului trecut.
Despre ASFASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

asf piata asigurarilor evolutie radu razvan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 33 queries | Mysql time :0.020244 (s)