Ucraina si Rusia au cazut de acord pentru aplicarea unui acord complet de incetare a focului, pana la sfarsitul anului, in regiunile separatiste din est.

De asemenea, au convenit sa faca un schimb de prizonieri, in urmatoarele 20 de zile. Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean Volodimir Zelenski, s-au aflat ieri, pentru prima data, fata in fata, pe teren neutru, la Paris, iar convorbirile lor au fost mediate, de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Dincolo de incetarea focului si schimbul de prizonieri, Putin si Zelenski, nu s-au inteles insa in privinta unor chestiuni esentiale, pentru stabilitatea in regiune: cum ar fi alegeri democratice, in regiunile separatiste, Donetk si Luhansk, sau controlul granitelor intre Ucraina, si asa-numitele republici rebele din est. Totusi, cei doi presedinti au stabilit sa se intalneasca din nou, peste patru luni.

Putin cere amnistie pentru separatisti

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti ca locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei ar putea deveni tintele fortelor guvernamentale de la Kiev daca acestea vor primi controlul total al frontierei dintre regiunile respective si Rusia.

Vorbind la o zi dupa prima sa intalnire cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, desfasurata la Paris, Vladimir Putin a adus in discutie masacrul din 1995 de la Srebrenica, din timpul razboiului din Bosnia, transmite Reuters.

Potrivit liderului rus, este necesara acordarea unei amnistii pentru locuitorii regiunilor Donetk si Lugansk inaintea oricarei predari a controlului frontierei.

‘Legea amnistiei inca nu a trecut. In timp ce partea ucraineana continua sa insiste: ″Dati-ne ocazia sa inchidem granita folosind trupele noastre″⁣. Dar imi pot imagina ce s-ar intampla pe urma’, a spus presedintele rus, potrivit Agerpres.

‘Ar fi Srebrenica, pur si simplu’, a adaugat el, facand referire la masacrul in care fortele sarbe bosniace au ucis in jur de 8.000 de barbati si baieti musulmani in enclava Srebrenica in iulie 1995.

Conflictul dintre Kiev si separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, inceput in urma cu peste cinci ani, a facut peste 13.000 de morti si a declansat cea mai grava criza in relatia Moscovei cu Occidentul de la sfarsitul Razboiului Rece.

Cu ocazia summitului de la Paris, Putin si Zelenski au convenit asupra unui schimb intre toti prizonierii din conflict, dar raman in suspensie numeroase probleme legate de viitorul statut al regiunii. coral