News Flash:

Avocatii sefilor IPJ Bistrita s-au contrat pe exceptia de nelegala sesizare a istantei, de castigat avand procurorii

3 Decembrie 2014
2537 Vizualizari | 3 Comentarii
Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Roberto Hasnas, seful Politiei Rutiere, si Leon Anton Closca, seful Politiei Nasaud, au fost arestati preventiv pe 30 de zile de catre judecatorul de drepturi si libertati a Trbunalului Cluj, fiind acuzati de abuz in serviciu. Cu toate ca aparatorii lor au incercat sa obtina o masura mai putin privativa, invocand lipsa probelor de la dosar, avocatii nu au reusit sa cada de acord asupra legalitatii sesizarii instantei, fapt care a pofitat procurorilor care au obtinut arestul preventiv a celor trei politisti.

Interceptarile telefonice, singura proba concludenta de la dosar


Anatol Panzaru
, avocatul lui Hasnas Roberto Emil, seful Politiei Rutiere Bistrita, a aratat in fata instantei faptul ca intregul dosar a fost realizat doar pe baza unor interceptari telefonice, fiind incomplet din punct de vedere probatoriu. Aparatorul a invederat instantei ca, in temeiul art.224 al.2, propunerea de arestare preventiva a inculpatului in cursul urmaririi penale se inainteaza judecatorului de drepturi si libertati, impreuna cu dosarul cauzei. In situatia de fata se apreciaza ca, parchetul face referire la acte care nu au fost depuse la dispozitia instantei, arata ca, la perchezitiile efectuate s-au ridicat o multitudine de acte, pe baza carora se bazeaza propunerea de arestare. Se arata ca, lipsesc actele care atesta implementarea in sistemul informatic a proceselor verbale intocmite de agentii constatatori cu privire la evenimentele rutiere din Beclean; astfel, cele de la Bistrita pot fi discutate, justificate, combatute, insa cele de la Beclean nu, fiind evidentiate 6 sau 7 acte materiale care fac referire la aceste evenimente.

Anatol Panzaru a mai cerut instantei admiterea exceptiei de nelegala sesizare a judecatorului de drepturi si libertati, „intrucat, raportat la cele invederate anterior, propunerea de arestare preventiva este lovita de nulitate, cu consecinta obligarii parchetului sa prezinte instantei toate documentele ridicate de la inculpati, respectiv de la domiciliul si locul de munca al acestora.”

In legatura cu propunerea de arest preventiv in ceea ce ii priveste pe inculpati, Anatol Panzaru a solicitat instantei respingerea masurii, pe motiv ca, potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala (CPP) si a jurisprudentei CEDO, aceasta ar fi inoportuna, propunand in schimb masura controlului judiciar.

„Trebuie sa ne intrebam daca inculpatul a comis sau nu infractiunea retinuta in sarcina sa atata vreme cat interceptarile telefonice sunt singura proba a DNA-ului.”, a aratat Panzaru.  In opinia acestuia, dosarul s-a inceput pe baza unui denunt pentru luare de mita in ce-l priveste pe inc. Closca Leon, care a dus la luarea unor masuri de demarare a urmaririi penale pentru acte de coruptie ori asimilate acestora. Tangential inc. Hasnas a fost implicat in acest dosar si nu s-au gasit acte care sa justifice inceperea urmaririi penale, urmarire penala inceputa „in rem”, explicatie strategica pentru a se efectua interceptari telefonice, fapt care diminueaza evident dreptul la aparare. Toate aceste procese verbale este imposibil a se studia si combate in cateva ore, este material adunat in cateva luni, nu exista contraprobe pentru ca inculpatii din aceasta cauza nu s-au gandit sa-si ia masuri de precautie in acest sens. Din vol.VII al dosarului de u.p. reiese ca exista, in cazul majoritatii actelor materiale, evidente privind finalizarea acelor interventii ale sefilor, respectiv procese-verbale incheiate cu ocazia evenimentelor constatate in trafic. Avocatul mai apreciaza ca procesele verbale de la Beclean ar reduce cu mult situatiile descrise in actele materiale retinute inculpatului Hasnas.

De aceasi parere a fost si aparatorul lui Muresan Ioan Ovidiu, Seful Politiei Bistrita-Nasaud, avocata Antal Stanca, care, in baza art.227 alin.7 C.p.pen, sa solicitat instantei respingerea propunerii de luarea masurii arestarii preventive fata de clientul sau, considerand ca nu sunt indeplinite conditiile prev.art.223 alin.1C.p.pen., respectiv nu exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit infractiunile retinute in sarcina sa. Considera ca declaratia inculpatului se coroboreaza cu probele aflate la dosarul cauzei. Sustinerile DNA din propunere, considera ca sunt la nivel afirmativ, nu sunt sustinute de probe.
Aparatorul a mai aratat faptul ca la alegerea masurii trebuie avute mai multe criterii prev. de art.223 alin.5 C.p.p., importanta fiind dovada faptului ca a comis acele infractiuni, solicita instantei luarea unei masuri preventive mai putin restrictive, daca sunt intrunite conditiile legale.

Avocatii nu s-au inteles intre ei, fapt care a profitat procurorilor

Aparatorii celor trei sefi de politie, acuzati de abuz in servciu, nu au cazut cu totii de acord asupra faptului ca sesezarea judecatorului de drepturi si libertati a fost legal efectuata, fapt care a profitat Ministerului Public care a cerut arestarea preventiva pentru inculpati.
 
In legatura cu solicitarea aparatorului lui Hasnas Roberto, Anatol Panzaru, avocatul Jitan Dan, aparatorul sefului Politiei Nasaud Closca Leon, a sustinut in fata judecatorului de drepturi si libertati faptul ca „daca solicitarea domnului av. Panzaru este privita ca o cerere de a se depune la dosar noi acte, poate fi pusa sub semnul intrebarii insa, privita ca exceptie, o sustine si solicita admiterea ei, urmand a se constata nulitatea actului de sesizare.”

Interesant este faptul ca daca primul avocat al lui Closca Leon nu era de acord cu solicitarea sub forma unei exceptii invocata de catre Anatol Panzaru, avocatul Timoce Milu, al doilea aparator al sefului Politiei Nasaud, a sustinut exceptia invocata, solicita admiterea ei, urmand a se constata nelegala sesizare a instantei de judecata.

De cealalta parte, reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, a solicitat instantei admiterea propunerii de luare a masurii arestarii preventive, incepand cu data de 25.11.2014, apreciind ca sunt probe si indicii temeinice, considerand ca, sunt intrunite conditiile de luare a masurii arestarii preventive, aceasta masura extrema impunandu-se raportat la starea de fapt retinuta. Solicita instantei sa aiba in vedere faptul ca, faptele de care sunt acuzati inculpatii, sunt deosebit de grave, cu atat mai mult cu cat acestia indeplineau functii de conducere in institutii care trebuie sa vegheze la respectarea legii. Gravitatea deosebita a faptelor comise de acestia rezulta din modalitatea de savarsire a acestora, premeditate si foarte bine orchestrate, cu coduri folosite in convorbirile telefonice, bine stabilite, fiecare participant urmand sa stie ce are de facut atunci cand se impune vreo interventie. Faptele inculpatilor nu sunt nici pe departe intamplatoare ci bine organizate, astfel  incat sa satisfaca cerintele anumitor grupuri clientelare de oameni de afaceri din zona Bistritei.

Potrivit procurorilor, exista indicii temeinice privind faptul ca, inculpatii au savarsit infractiunile retinute in sarcina lor. Considera ca, probele de la dosar sunt lamuritoare, fiind interceptate discutii cu privire la modul in care inc. Muresan isi arata disponibilitatea de a interveni in dosare penale, gravitatea acestor interventii trebuie sa traga un serios semnal de alarma pentru cei care ar putea avea impresia ca astfel de fapte raman nesanctionate sau sunt tolerate de sistem.

De asemenea, procurorul considera ca raportat la circumstantele personale ale inculpatilor, faptul ca acestia ocupa functii din varful unor institutii care trebuie sa apere valorile legii, faptul ca au studii si pregatire juridica, vechime in munca si influenta in societate, sunt aspecte care dau o gravitate sporita faptelor acestora, iar privarea lor de libertate este necesara. „Scopul acestei masuri este atat buna desfasurare a procesului penale cu atat mai mult cu cat, in speta, urmeaza a fi audiati martori”, au sustinut procurorii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

interceptari_telefonice-1
roberto hasnas anatol panzaru cedo dna avocat ministerului public
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1370 (s) | 34 queries | Mysql time :0.064059 (s)