News Flash:

Bacsisul inclus pe bonul fiscal - Propunerea a ajuns la Finante

13 Martie 2015
454 Vizualizari | 0 Comentarii
Legea ar trebui modificata astfel incat bacsisul sa fie inclus pe nota de plata, sustine vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Dan Muresan. Propunerea sa a ajuns la Ministerul de Finante.

"Venitul astfel incasat prin bonul fiscal ar fi neimpozitabil si fara TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16 la suta (impozit pe salariu) ", potrivit unui comunicat remis vineri.

Masura ar fi si in interesul agentilor economici, sustine Dan Muresan, avand in vedere ca valoarea incasarilor din casa de marcat ar coincide cu numerarul din casa si cu cel aflat asupra ospatarilor/prestatorilor.

"Daca vine in control biroul anti-frauda din ANAF si gaseste bani nemarcati la ospatar sau la orice alt angajat care presteaza servicii, unitatea risca sanctiuni drastice: inchiderea pe o perioada de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacsisul protejeaza si interesele agentului economic, fiind logica si corecta", a declarat Dan Muresan.

Includerea pe nota de plata ar rezolva si problema clientului care nu poate lasa bacsis daca achita consumatia cu cardul.

"Daca masura va fi adoptata, vom fi mai aproape de dezideratul de a marca totul si de a reduce evaziunea fiscala. Se creeaza in acelasi timp premisa ca, in timp, sa renuntam la banul sub forma de numerar", a incheiat vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Dan Muresan.

Nu e prima initiativa de acest gen

O propunere similara, dar care nu s-a concretizat a venit anul trecut din partea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da bacsis in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale", a explicat atunci presedintele ANAT, Lucia Morariu.

Patronatele sustin ca oamenii pot lasa bacsis oricat vor, iar suma ar trebui sa fie inclusa pe nota de plata. Apoi, ramane de datoria localului in care s-a facut consumatia sa plateasca taxa de 16%.

"Daca nota de plata este 100 de lei, chelnerul il va intreba pe client daca si cat vrea sa lase bacsis. Daca acesta ii va spune ca lasa, sa zicem, 10 lei, acesti 10 lei vor fi inclusi si ei pe nota de plata.

Diferenta va fi ca cei 100 de lei vor fi impozitati ca si pana acum, cu TVA plus alte taxe, in timp ce pentru cei 10 lei, reprezentand bacsisul, restaurantul va plati doar impozitul de 16%. In acest fel, si statul va castiga ceva din acest bacsis din care, pana acum, nu obtinea nimic, pentru ca este platit la negru", a mai spus atunci Morariu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

bonul fiscal tva dan muresan biroul anti-frauda anaf anat fptr bacsisul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033324 (s)