News Flash:

Basul Ioan Vrasmas a anulat concursul de la Opera, castigat de tenorul Marius Budoiu

14 Noiembrie 2014
2145 Vizualizari | 3 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Marius Budoiu
Solistul de opera Ioan Vrasmas, cel care a reusit sa anuseze in instanta, la Inalta Curte de Casatie si Justitie concursul pentru conducerea Operei Romane din Cluj, sustine ca respectiva batalie a fost trucata.

Vrasmas a afirmat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca membrii comisiei de concurs nu au putut proba dobandirea de cunostinte teoretice superioare muzicale.

In urma cu doi ani, comisia l-a declarat invingator pe Marius Budoiu, dupa ce dupa prima etapa, proiectul de management al lui Vrasmas era cotat cu nota 8,73, cu aproape un punct peste nota contracandidatului. In etapa a doua, sustinerea poriectului, surpriza, vrasmas primeste doar nota 3.

Oradeanul nu se impaca cu decizia juriului si actioneaza in instanta Ministerul Culturii, organizatorul examenului. Judecatorul Nasui de la Curtea de Apel i-a respins actiunea, dar recursul de la Inalta Curte i-a adus satisfactie, anularea concursului si decizia de organizare a unei alte competitii pentru desemnarea directorului.

Surse din mediul artistic sustin ca fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender, nu ar fi strain de aranjamentul pentru concursul trucat, putand astfel face multe jocuri cu solisti si dirijori de pe piata internationala a muzicii de opera.

Vrasmas a mai afirmat la conferinta de presa, ca anularea concursului a venit la timp, deoarece Budoiu a intrat in conflict cu cativa instrumentisti, pe care ar fi dorit sa-i concedieze, deoarece au refuzat sa-i dezvaluie cine a trimis presei un referat anonim, privitor la scandalul privind organizarea unor psectacole in afara Clujului, cu diurne foarte mici si au sustinut un spectacol extern in mod privat in Rusia, neaprobat de conducere.

Revenit in tara dupa un turneu in strainatate, Marius Budoiu a afirmat ca este interesat din nou de concursul pentru stabilirea corecta a unui director al Operei din Cluj.

Citeste mai jos scrisoarea deschisa a Sindicatului Transilvania Art a angajatilor Operei Nationale Romane Cluj catre Ministerul Culturii si Premierul Victor Viorel Ponta

Scrisoare deschisa

Domnului Prim Ministru al Guvernului Victor Viorel Ponta
Stimate domnule Victor Viorel Ponta


    Sindicatul Transilvania Art al angajatilor din Opera Nationala Romana Cluj-Napoca,  adresam urmatoarea petitie prin care semnalam unele aspecte de incalcare a legii, precum si abuzurile comise de catre conducerea institutiei.
    Cu toate ca, la nivel declarativ, dl director Marius Budoiu si-a arogat o pozitie de buna colaborare cu angajatii operei, in special cu sindicatul, ulterior actiunile sale au fost in totala contradictie cu afirmatiile de la proaspata sa investitura:“Trebuie sa mergem in aceeasi directie, ma bucurca am cazut la pace cu sindicatul, doar prin colaborare si respect reciproc ne putem indeplini obiectivele comune”sunt doar cateva din afirmatiile domniei sale netranspuse in fapte.
    Duplicitatea d-lui Marius Budoiu reiese si din declaratiile sale de presa:“Intentionez sa pun niste proptele ca cladirea aceasta sa nu se darame. Am credinta ca voi avea si sprijinul Ministerului, pentru ca un manager trebuie sa isi iubeasca institutia si oamenii din interiorul ei. Nu trebuie aparate doar interesele Statului care ne asigura traiul. Pentru mine personal este important sa am grija de angajati dar si sa satisfac nevoile publicului. Suntem cea mai importanta institutie de cultura din Transilvania, avem 270 de angajati, avem spectacole multe si un repertoriu vast...”....“Cu aceasta premiera, punem putin nectar in cupa cu substanta amara care ne-o da ministerul. Partea de finantare a fost mereu o problema. Avem probleme mari cu depozitarea decorurilor... In depozitul din Baciu ploua inauntru...”…“Acum avem nevoia si nebunia de a aduce un titlu nou Lucia in repertoriu. In ciuda <>pe care ni-l da Ministerul Culturii vom mai avea o premiera...”spunea dl Marius Budoiu la preluarea functiei de manager.
    Sunt doar spicuiri din declaratiile de presa ale domnului Budoiu in care critica pe toata lumea si avea cuvinte de lauda doar la adresa persoanei proprii. Dupa primul an de mandat domnul Budoiu a renuntat la toate principiile enuntate in discursul de investitura, cat si la orice forma de dialog social sau relatii de munca bazate pe colegialitate si respect reciproc, inlociundu-le cu un desantat cult al propriei persoane. In realizarea acestui scop l-a angajat in functia de purtator de cuvant al Operei Nationale Cluj pe domnul Sabin Mircea Rus si a promovat in functii cheie persoane cu o reputatie dubioasa si fara realizari profesionale remarcabile( concertmaestrul Vlad Baciu, dirijorul Adrian Morar, regizorul de “culise” Dan Lupea, secretarul muzical Mihaela Baciu, consilierul juridic Dorina Zuaiter, masinistul sef Zoltan Csonka). Acestia nu au ezitat sa-si ofere serviciile in slujba scopurilor personale ale domnului Budoiu, in timp ce valorile reale ale vietii muzicale clujene au refuzat orice oferta de colaborare inaintata de catre acesta.
    In fapt s-a dovedit in scurt timp ca cooptarea lui Sabin Mircea Rus nu a fost decat o manevra prin care cei doi directionau beneficiile cuvenite Operei si angajatilor spre „Fidelia- bucuria Operei” O.N.G- ul fondat de Sabin Mircea Rus in luna in care acesta a fost angajat la Opera. Chiar in discursul rostit in fata angajatilor cu ocazia deschiderii stagiunii 2013-2014 domnul Budoiu a prezentat ca o mare realizare cooptarea domnului Rus in echipa sa si infiintarea respectivului O.N.G in sprijinul Operei, motivand ca prevederile legale sunt stricte in privinta folosirii beneficiilor extrabugetare iar veniturile realizate de Opera nu pot fi utilizate in realizarea proiectelor institutiei.
     Aceste proiecte s-au dovedit a fi unele pur personale prin care cei doi deturnau ofertele de colaborare ale Operei spre O.N.G- ulmentionat, oferind onorarii generoase unor solisti sau “ personaje” cu roluri fictive din propriul anturaj. Aceste onorarii erau de regula mai mari chiar si decat beneficiul Operei ale carei interese inclusiv materiale era obligat sa le reprezinte si sa le apere prin contractul de management incheiat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Chiar domnul Budoiu figura pe unele afise in calitate de regizor sau scenograf ( desigur cu titlu onorific si fara vreo pretentie financiara! ), in conditiile in care ansamblul Operei nu a desfasurat niciun minut de repetitie sub indrumarea sa.In acelasi timp domnul Budoiu nu ezita sa faca declaratii despre insuficienta subventiilor bugetare in fata angajatilor si a reprezentantilor mass-media.       
    Un alt  aspect din activitatea manageriala a domnului  Marius Vlad Budoiu demn de relevat, se refera la fructuoasa relatie cu angajatii si a modului in care acesta a inteles rolul dialogului social. Pentru a-si realiza „proiectele” personale, acesta a impus in mod arbitrar clauze abuzive in contractele individuale de munca ale angajatilor declarand in fata liderilor sindicali ca “cine nu e de acord poate sa-si caute de lucru in alta  parte”. Ca raspuns la reactia angajatilor  Operei de a refuza colaborarea “la proiectele” domnului Budoiu acesta a declansat o necrutatoare actiune de innabusire a oricarei forme de protest, dovedind profundul sau dispret fata de artistii Operei, dezlantuindu-si manifestarile dictatoriale, de egocentrism exacerbat, manevre de intimidare si manipulare a colectivului si faptul cel mai grav, de eludare a legilor. In realizarea acestui scop domnul Budoiu nu a ezitat sa stabileasca distributiile dupa bunui plac, sa aprobe colaborarile artistilor angajati in functie de disponibilitatea acestora de a fi docili pretentiilor sale umilitoare si de a ameninta cu desfacerea contractelor de  munca pe cei care nu au cedat presiunilor. O alta forma de discriminare a reprezentat-o modul preferential in care acesta a transformat contractele de munca ale angajatilor de pe perioada determinata pe perioada nedeterminata. Angajatii Operei care au activat inainte de Revolutia din 1989 declara ca nici in cei mai crunti ani ai dictaturii comuniste nu au fost confruntati cu o asemenea situatie. In niciun caz nu a tinut seama de nevoile angajatilor si ale institutiei, dimpotriva, prima sa pretentie a fost ca acestia sa renunte de bunavoie, la toate drepturile lor legale, inclusiv cele financiare in timp ce dansul si acolitii sai incasau in urma acelorasi prevederi legale sume de ordinal miilor de lei, unele provenind chiar din “saraca” subventie ministeriala. Demn de subliniat “ajutorul” oferit de consilierul juridic Dorina Zuaiter, al carei contract de munca domnul Budoiu il prelungea la 2-3 luni si al secretarului muzical Mihaela Baciu care detine dreptul de semnatura in absenta acestuia din institutie (uneori 5-6 saptamani succesive). De altfel in momentul redactarii acestui memoriu doamna Zuaiter lucreaza cu sarguinta la distrugerea oricaror dovezi care ar putea sa-i incrimineze pe domnul Budoiu si echipa sa.
   Dovada suprema a comportamentului dictatorial si a lipsei oricarei forme de minim respect fata de bunul simt si fata de legile Statului Roman o reprezinta declaratiile facute de acestia ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei prin care concursul de ocuparea postului de manager al Operei Nationale Romane din Cluj- Napoca a fost declarat ilegal.
Contactat de Transilvania Reporter, purtatorul de cuvant al Operei Nationale Cluj, Sabin Mircea Rus, a precizat ca situatia este cel putin una “ciudata”, avand in vedere ca instanta nu poate anula contractul de management pentru ca in acest caz toate faptele juridice realizate pana in prezent de actuala conducere a Operei ar trebuie anulate. “Ce facem? Scoatem literele de pe noul frontispiciu al cladirii pe care le-am pus in urma cu cateva saptamani?”, a dat exemplu Sabin Mircea Rus. Acesta a precizat ca Ministerul Culturii ar putea sa rezilieze contractual lui Marius Vlad Budoiu, insa ar trebui sa existe un director interimar pana la organizarea unui nou concurs pe post. “In prezent nici nu avem un ministru al culturii, premierul este in campanie electorala,deci chiar nu stiu in cat timp Ministerul va solutiona aceasta problema. Pana astazi nu am primit nicio instiintare din partea Ministerului. Pe rol avem desfacerea unor contracte de munca pe motivul unor absente nemotivate si speram sa reusim sa ducem la bun sfarsit aceasta actiune de a-i da afara. Este ciudata situatia si pentru noi pentru ca avem programate evenimente in perioada urmatoare, inclusiv Concertul de Craciun si nu stim daca sa continuam demersurile organizarii acestora”, a precizat Sabin Mircea Rus.        Conform www.monitorulcj.ro, Marius Budoiu spune ca din punctul sau de vedere concursul pentru ocuparea functiei de manager al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca a fost unul corect.„Acea decizie a ICCJ face referire la concursul organizat de Ministerul Culturii, nu are legatura cu institutia noastra. Daca Ministerul Culturii imi va spune ca sunt demis voi respecta decizia. Pana in acest moment, nu avem niciun fel de interventie in acest sens. A fost un concurs corect. In cazul in care Ministerul Culturii va decide organizarea unui nou concurs cu siguranta ca voi candida din nou”, a precizat Budoiu.
In concluzie care ar fi motivele pentru care cei doi sa respecte legile Statului Roman, institutia pe care o ”conduc” precum pe propria lor feuda din moment ce isi permit sa comenteze dupa bunul plac (sau capacitatile intelectuale) o decizie irevocabila a celei mai inalte instante a Statului.
Ne permitem prin urmare sa initiem acest demers prin care apelam la sprijinul Dumneavoastra in caliatea de fost magistrat, sef al Executivului, ministru interimar al culturii si mai ales cea de candidat la cea mai inalta demnitate a Statului Roman, cu atat mai mult cu cat mesajul principal al campaniei electorale pe care o desfasurati in acest moment il reprezinta chiar stoparea tuturor formelor de abuz si incalcarea demnitatii si ale drepturilor fundamentale .
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

trucata marius budoiu judecatorul nasui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 34 queries | Mysql time :0.062409 (s)