Emil Boc, primarul Cluj Napoca, anticipează că într-o lună ar putea fi stabilit în instanţă câştigătorul licitaţiei pentru studiile necesare construirii metroului şi trenului metropolitan. Acesta s-a declarat nemulţumit că se lungeşte licitaţia din cauza contestaţiilor depuse atât la Cluj, cât şi la Bucureşti.

"Uitaţi-vă la trenul metropolitan şi la metrou. Deja suntem de vreo două luni şi jumătate într-un joc de-a şoarecele şi cu pisica. Se contestă la Cluj, se contestă şi la Bucureşti. Se judecă la Cluj, se amână la Bucureşti. Măi, fraţilor, da' ce Dumnezeu facem cu toată treaba asta în ţara asta, nu suntem aceeaşi ţară?", a întrebat iritat primarul Emil Boc, la ZiuadeCluj. Acesta a explicat că dosarul contestaţiei de pe rolul Curţii de Apel Cluj este suspendat pentru că se aşteaptă decizia de la Bucureşti, iar la Bucureşti s-a amânat cererea pentru săptămâna viitoare. "Una dintre firme a atacat şi la Cluj şi la Bucureşti. Probabil se va desţeleni. Cred că într-o lună se separă apele, ori într-o parte ori în alta, să se stabilească odată cine este câştigătorul", a adăugat edilul Clujului. Acesta speră ca noua legislaţie privind achiziţiile publice să ajute şi Clujul, astfel încât să se dea o soluţie mai repede, oricare ar fi ea. "Ok, dar daţi o soluţie să ştim câştigătorul ca să mergem mai departe. Dacă vom sta luni şi ani în şir în instanţe, când vom mai cheltui banii?", a întrebat retoric Emil Boc.

Istoricul contestațiilor: ce susține Metroul SA și cum combate Metrans Amintim că Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a depus în noiembrie anul trecut contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou la Cluj – Napoca. Asta după ce primarul Emil Boc a anunţat câştigătoare oferta SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL (România). Firma românească din asocierea câştigătoare, Metrans Engineering, ar fi contribuit la realizarea caietului de sarcini, potrivit Metroul SA. Ulterior, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia Metroul SA. Decizia CNSC a fost însă atacată de asocierea SWS Engineering-Systra- Metrans la Curtea de Apel Cluj. Din informațiile ECONOMICA.NET, Metroul SA ar fi decis să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului pe motiv că instanța clujeană nu ar fi imparțială. Ulterior, ICCJ a și decis suspendarea procesului de la Cluj, până se pronunță asupra contestației Metroul SA. Amintim că Primăria Cluj – Napoca a primit cinci oferte la licitaţia pentru studiile necesare realizării metroului şi trenului metropolitan. Emil Boc şi primarii a şase comune au semnat, în aprilie 2019, acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan.

coral