Calendar ortodox 24 ianuarie 2019. Sfanta Xenia

Pe 24 ianuarie, Biserica o pomeneste pe preacuvioasa maica Xenia.

Xenia era din marea cetate a Romei, din neam cinstit si ravnitor. Deci, vrand parintii ei sa o marite si pregatind nunta, ea a fugit din camara de nunta, impreuna cu alte doua femei tinere, slujitoarele ei.

Calatorind pe mare si trecand prin Alexandria, a sosit in ostrovul Cos. De aici, fiind indemnata spre viata calugareasca de minunatul ieromonah Pavel, s-a asezat in cetatea Milassa din Careia, unde si-a facut o bisericuta inchinata sfantului mucenic Stefan. In jurul acestui locas s-a nevoit mult, impreuna cu cele doua slujitoare ale ei si cu alte fecioare, dovedind rabdare si parasire a simtului poftelor lumesti.

 Dupa sfarsitul ei s-a aratat si semn de sus. La miaza, pe cand soarele lumina pamantul, s-a ivit o cruce de stele, inconjurata pe din afara si pe dinauntru cu un cearcan, incat parea a fi o cununa data de Dumnezeu fericitei, pentru postul cel indelungat, pentru priveghere, pentru dormitul pe pamant si pentru feciorie.

Potrivit calendaortodox.ro, dupa ingroparea ei in pamant, nu s-au mai vazut crucea de stele si cele doua cearcane. Despre viata sfintei a povestit una din slujitoare, pe cand se savarsea: din ce tara si din ce neam era, ca la parinti se chema Evsevia si ca vrand sa traiasca necunoscuta a luat numele de Xenia.
Calendar ortodox 24 ianuarie. Rugaciune Sfanta Xenia

O, Sfanta maica Xenia, vietuind sub acoperamantul Celui Preainalt si intarita fiind de Maica lui Dumnezeu, rabdand foamea si setea, gerul si arsita, defaimarile si prigonirile, ai primit de la Dumnezeu darul inainte-vederii si al facerii de minuni, iar acum salasluiesti intru lumina Celui Atotputernic. Sfanta Biserica te preamareste acum ca pe o floare bineinmiresmata. Stand inaintea sfintei tale icoane, ne rugam tie ca uneia care esti intru viata cea neimbatranitoare, dar petreci si impreuna cu noi: primeste cererile noastre si le du la scaunul Milostivului Parinte Ceresc, ca ceea ce ai indraznire catre El; cere pentru cei ce alearga la tine mantuire vesnica, imbelsugata binecuvantare pentru faptele si inceputurile cele bune, izbavire din toate nevoile si necazurile. Mijloceste cu rugaciunile tale inaintea Atotinduratului nostru Mantuitor, pentru noi netrebnicii si pacatosii. Ajuta, Sfanta si fericita maica Xenia, sa fie luminati pruncii cu lumina Sfantului Botez si sa fie pecetluiti cu pecetea darului Sfantului Duh; baietii si fetele sa fie crescuti in credinta, cinste si frica de Dumnezeu; daruieste-le lor reusita la invatatura; tamaduieste pe cei neputinciosi; trimite dragoste si buna-intelegere celor casatoriti, invredniceste pe monahi de nevointa cea buna si apara-i de defaimari; intareste-i pe pastori intru taria Duhului Sfant, pazeste poporul si tara aceasta in pace si fara de tulburare, roaga-te pentru cei lipsiti in ceasul mortii de impartasirea cu Sfintele lui Hristos Taine; ca tu esti nadejdea noastra, grabnica noastra ascultatoare, pentru care iti aducem multumire si slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Duhul Sfant, pe Dumnezeul cel in Treime inchinat si minunat intru Sfintii Sai acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

coral