In calendarul ortodox de miercuri, 13 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ioan Gura de Aur. Aceasta zi este marcata cu cruce neagra si, conform traditiilor si superstitiilor, sunt interzice mai multe lucruri.

Calendar ortodox 13 noiembrie: Ce sa nu faci de Sfantul Ioan Gura de Aur

In ziua in care biserica il pomeneste pe Sfantul Ioan Gura de aur nu este bine sa speli hainele cu mana ori sa te apuci de croitorit, pentru ca vei avea parte de ghinioane mai ales in relatiile cu cei din jur. Nu este bine nici sa muncesti sau cel putin nu in prima parte a zilei, atunci cand are loc slujba religioasa din biserici si manastiri. Totodata, nu e bine sa te certi cu nimeni, caci daca o faci, vei fi in vrajba cu oamenii din jur pana la finalul anului.

Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia, undeva intre 344 si 354. A primit botezul crestin abia la varsta de 20 de ani si a studiat filosofia, indrumat de Andragatiu. A devenit diacon si preot, urmandu-l pe marele Meletie, iar dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, acesta i-a luat locul. Acesta a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe 28 februarie 398. Sfantului Ioan Gura de Aur ii sunt atribuite o serie de merite printre care reformarea preotimii si a cetatii bisericesti, care in vremurile in care a trait au trecut prin momente grele, de decadere. L-a avut ca dusman pe Teofil al Alexandriei.

Rugaciunea catre Sfantul Ioan Gura de Aur

Iata si rugaciunea pe care e bine sa o spui maine: „O, luminatorule a toata lumea, preabunule Parinte Ioane Gura de Aur, stalp si intarire a Bisericii, povatuitorule al pocaintei, ajutator al bolnavilor si aparator al celor necajiti, sarguieste degrab a ne ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii ce o rapesc si pe toti crestinii ii pazeste de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de seceta, de boli si de moarte naprasnica. Miluieste-ne si pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul si cuvantul suntem intru intunericul pacatelor, pentru ca prin rugaciunile tale, sa ne izbavim de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic. Daruieste-ne iubirea si ravna ta pe care le-ai aratat Bisericii lui Hristos. Lumineaza mintea noastra cu lumina dumnezeiestilor invataturi si ajuta-ne sa ajungem intotdeauna la inaltimea gandului smerit, spre slava lui Dumnezeu si a noastra mantuire. Amin” (sursa rugaciunii: doxologia.ro).

coral