Sarbatoare extrem de importanta, sambata, pe data de 13 iulie. In fiecare an, aceasta zi este dedicata Sfantului Arhanghel Gavriil. In plus, Sfantul Arhanghel Gavriil este praznuit si in alte doua zile din an.

Asadar, Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe data de 26 martie, la o zi dupa Buna Vestire, pe 13 iulie cand se sarbatoreste Soborul Sfantului Gavriil, dar si pe 8 noiembrie, atunci cand sarbatorim Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care da vestile bune. Acesta a fost cel care a anuntat-o pe Fecioara Maria ca urmeaza sa aduca pe lume pe Fiul Lui Dumnezeu, tot el i-a anuntat pe Sfintii Parinti Ioachim si Ana ca vor deveni parintii Maicii Domnului, dar i-a dat vestea si Sfantului Zaharia ca sotia lui urmeaza sa-l nasca la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Canon de rugaciune la Sarbatoarea Soborului Sfantului Arhanghel Gavriil

"Mai mare Voievodule al Ostilor Ceresti, rugamu-te pe tine noi nevrednicii ca, prin rugaciunile tale, sa ne acoperi pe noi cu acoperamantul aripilor slavei tale celei netrupesti, pazindu-ne pe noi, cei ce cadem cu dinadinsul si graim: izbaveste-ne din nevoi, Sfinte Arhanghele Gavriil, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus.

Deschide-voi gura mea si se va umplea de Duhul si cuvant voi raspunde Imparatesei Maici; si ma voi arata, luminat praznuind si voi canta minunile ei, bucurandu-ma. Ca pe unul ce, prin impartasirile cele fara de materie ale Luminii Celei Desavarsite, esti lumina dumnezeiasca si fara de materie, te rog, Arhanghele, sa mi se lumineze gandul meu prin rugaciunile tale, ca sa te laud.

Astazi sa adunam cete dumnezeiesti, cu bucurie cinstind pe cel mai mare al mintilor celor fara de trup, care a vestit Bucuria Cea Negraita, Care a venit in lume pentru bunatatea Sa. Noi, cei ce dorim de tine, Sfinte Arhanghele Gavriil, avandu-te pe tine partinitor prea mare si catre Dumnezeu ajutor, zid si intarire, ne mantuim de primejdii si de stricaciunea sarpelui, laudandu-te. Daca te-a vazut Sfantul Arhanghel Gavriil pe tine, Stapana Curata, Ceea ce esti fara de prihana, luminat a grait catre tine: Bucura-te, Ceea ce esti Neispitita de nunta, Mantuirea oamenilor, Lauda si Cuvantarea cea cinstita a ingerilor. Slava Tatalui si Fiului si Duhului Sfant. Cinste Maicii Domnului. Amin".

coral