News Flash:

Calitatea secreta a merelor romanesti si a sucului stors din ele

12 Iulie 2015
804 Vizualizari | 0 Comentarii
mere romanesti
Fructele si legumele romanesti nu sint prea "estetice" dar sunt gustoase si sanatoase – pana acum, asta nu ne aducea prea multi bani, de acum incolo insa e posibil ca lucrurile sa se schimbe.

Pe piata agro-alimentara tendintele nutritiei sanatoase au mai creat o "nisa" in care, in mod fericit, spre deosebire de celelalte, punctele slabe ale producatorilor romani devin irelevante, oferindu-le sansa imbogatirii – nisa sucurilor presate. Tendintele creeaza consumatori de produse. Odata consacrata de vreunul sau mai multi "guru" ai nutritiei, o tendinta ce priveste alimentatia, apar si consumatori care devin aproape imediat "dependenti" de produsele recomandate de acestia. Anti-cancer, anti-oxidant, anti-ageing sint formulele magice care ii vrajesc pe oameni si care ii fac sa nu poata trai nici macar o zi fara alimentele minune – vor sa le aiba mereu si oriunde – acesta este singurul lucru pe care trebuie sa il retina producatorii – din orice domeniu, si mai ales din agricultura, scrie agrointel.ro.

Fiecare "nisa" a pietei are propria ei logica care nu ii favorizeaza pe toti producatorii in mod egal – cere produse de o anumita calitate si cantitate. Spre exemplu in "nisa" fructelor proaspete, sa zicem merele, sint cautate fructe "estetice", cu o anumita forma, cu o anumita culoare, cu o anumita textura si gust placute, "incarnate" de anumite soiuri produse in cantitati mari care sa fie livrate tot timpul anului.

Logica acestei nise ii favorizeaza mai putin pe producatorii romani – odata cu disparitia marilor livezi dupa 1989, cu decaderea sistemului de cercetare pomicola, Romania a devenit din ce in ce mai putin capabila sa produca soiuri "estetice" si in cantitati care sa asigure nevoile marilor reteileri tot timpul anului – in marketuri, fie ele de ordinul "super" sau "hyper", rar vedem mere romanesti – soiuri romanesti sau pur si simplu soiuri internationale produse in Romania.

In aceasta nisa sint favorizati polonezii, care, avand la dispozitie suprafete mari de livada – concentrate prin asociere sau achizitie – si investind in cercetarea pomicola – sint capabili sa ofere soiuri frumoase, internationale (si deci cunoscute si cautate pe marea majoritate a pietelor lumii) si asta in cantitati mari – chiar foarte mari.

Marea majoritate a producatorilor de legume si fructe romani – exista si exceptii notabile – se confrunta cu doua probleme, fiecare dintre acestea, creandu-le un handicap important atunci cand vor sa intre in contact cu marii benficiarii de pe piata – mai intai, in ce priveste segmentul produselor proaspete, legumele si fructele lor nu intrunesc calitatile "estetice" dorite de marii comercianti (merele – nu sant suficient de mari, de rosii, de verzi, morcovii – nu sint suficient de drepti, etc); mai apoi, in ce priveste segmentul produselor procesate, cantitatile produse sint mici si oferite sezonier, acest lucru fiind de asemenea relevant si in ce priveste primul segment.

Producatorii romani de legume si fructe lauda – si pe buna dreptate o fac – "frumusetea interioara" a produselor lor – faptul ca merele desi mai mici, mai "patate", mai lovite, au gust (ceea ce indica si prezenta substantelor nutritive recomandate de maestrii alimentatiei sanatoase) si sint mai putin "inginerizate" si cu siguranta mai putin "chimicalizate" (foto: "Mere foarte, foarte urate").

Aceste argumente conteaza mai putin in urechile "superficiale" ale cumparatorilor, care au invatat sa manance si cu "ochiul". Pierderile inregistrate de producatorii romani din pricina lipsei de calitati estetice a produselor lor sint mari – nu doar ca produsele lor nu sint considerate eligibile de "estetii" marketurilor, dar chiar si in pietele de producator apar adevarate scandaluri cand incearca sa strecoare in sacosa vreunei gospodine vreun mar "bubuit" sau vreun morcov "rasucit".

Din fericire a aparut o nisa in care aceste aspecte "exterioare" nu mai conteaza si in care problemele referitoare la livrarile in extra-sezon sint usor de depasit. Este nisa sucurilor de fructe obtinute prin presare – pe aceasta nisa nu conteaza decat gustul si aportul de sanatate adus organismului

Potrivit tehnologiilor actuale, sucul proaspat de fructe si legume se poate obtine prin "zdrobire si presare" si prin taiere si centrifugare – primul proces este lent si rece, cel de al doilea este "rapid si cald". "Storcatoarele de fructe", cum se numesc in mod generic aparatele de facut suc de fructe, sint produse si in variante de casa – de ambele tipuri – inca din anii ’30.

Decenii de-a randul, pe nutritionisti i-a interesat mai putin prin ce "tehnologie" este extras sucul proaspat de fructe si legume – presare sau centrifugare – preferand sa incurajeze consumul acestuia pentru proprietatile nutritive, anti-oxidante si anti-ageing… iata Elixirul Tineretii Fara Batranete.

Recent insa (anii 2000) nutritionistii au inceput sa isi exprime optiunile si in ce priveste "tehnologia" de producere a sucurilor – favorizand sucurile naturale obtinute prin presare in dauna celor obtinute prin centrifugare. Argumentul lor ar fi ca prin procedeul centrifugarii – chiar daca se foloseste un disc "aspru" de plastic – prin curentii de aer antrenati de cele 30 000 de rotatii pe minut ale centrifugii sucul este oxidat – enzimele, nutrientii si mineralele ducandu-se pe "apa Sambetei".

Argumentele acestor "guru" au creat o noua tendinta care incet-incet a conturat o noua nisa pe piata. Adoptate de "staruri", de alte "fete" aflate in lumina reflectoarelor sau in obiectivul paparazzi-lor – Demi Moore (actrita), Nicole Richie (designer vestimentar), Kim Kardashian (nu stiu ce e fata asta)- sucurile de fructe si legume presate au inceput sa aiba o tot mai mare cautare, transformata repede in "dependenta" de adeptii nutritiei sanatoase si nu numai. Astfel, in ultimul deceniu in toate marile metropole ale lumii au aparut ca ciupercile dupa ploie – "baruri" dedicate exclusiv producerii de sucuri prin presare – intr-o gama aproape infinita de cocktailuri in care sint amestecate fructe cu legume.

Initial aceste baruri cumparau ele fructele si legumele depozitandu-le pentru a le stoarce pe loc – desi aceasta metoda se mai practica, cea mai mare cantitate de sucuri vandute in aceste unitati au devenit sucurile deja "imbuteliate" de producator (cel mai ades chiar fermierul). Motivul este unul simplu – depozitarea fructelor si legumelor presupunea spatii mult mai mari si deci cheltuieli mai mari.

Aceasta a deschis calea creerii unei noi "nise" a carei logica i-ar favoriza mult pe producatorii romani – ale caror fructe patate, lovite, mici, recunoscute pentru gustul lor, vor fi de aceasta data apreciate pentru "frumusetea lor interioara" regasita in sucuri. Practic toate fructele pe care pana acum le aruncam pur si simplu pentru ca piata le refuza pe motiv ca erau "inestetice" vor putea fi valorificate intr-un produs foarte cautat pe piata internationala.

Tehnologia este extrem de accesibila si micilor producatori – este nevoie doar de o presa, care poate fi si manuala – de tipul celor folosite pentru alte produse traditionale ale gospodariei romanesti. Probleme ar ridica nu producerea efectiva a sucurilor prin presare ci stocarea si prezervarea – care solicita facilitati de congelare (nefiind permisa utilizarea conservantilor).

Piata cauta furnizori din intreaga lume – orice cantitate oferita este imediat preluata de cineva – beneficiarii cumpara atat local cat si international. Iar formele de interactiune intre producatori si cumparatori sint facilitate de internet.

O piata electronica accesibila si producatorilor romani este Pressed Juice Directory, lansat de Living Maxwell, un guru al alimentatiei sanatoase, care urmareste sa "puna pe harta" toate locatiile si furnizorii de sucuri presate din lume . Pe harta s-au inscris pina acum producatori din SUA, Canada, Marea Britanie si Franta, dar si …Liban. De ce nu ar fi si din Romania.

fructele legumele romanesti sanatoase piata agro-alimentara
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1041 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012765 (s)

loading...